in ,

OVAKO NEŠTO SE NE PAMTI Nikad žustrija reakcija Evropske Unije zbog sramnih dešavanja u BiH: “Neprijateljski odnos vam neće donijeti ništa dobro”

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini osudili su zločine iz mržnje, poput prošlosedmičnog napada na dvije pripadnice LGBTIQ zajednice u Sarajevu.

Kako je navedeno u saopćenju, pripadnici LGBTIQ populacije imaju pravo da žive svoj život bez diskriminacije i prijetnji, ravnopravni sa svim ostalim građanima.

Pozdravili su najavu prve LGBTIQ Povorke ponosa koja je planirana za septembar u Sarajevu, ali ta najava izazvala je niz negativnih reakcija u javnoj sferi, uključujući i ključne javne i političke ličnosti.
– Takve reakcije doprinose okruženju pogodnom za neprijateljski odnos prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, što nedavni napad i potvrđuje – stav je Delegacije EU u BiH.

Podsjetili su predstavnike vlasti na njihove obaveze da promoviraju društvo bez diskriminacije i da štite prava građana na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja.

To je, ističu iz Delegacije EU, navedeno u odluci Ustavnog suda BiH od decembra 2018. u vezi s Merlinka festivalom koji je održan 2014. godine i nemogućnošću vlasti da garantiraju sigurnost učesnicima.

– Ove vrijednosti su ključni elementi funkcionalne demokratije i od suštinskog su značaja za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU – zaključeno je u saopćenju Delegacije EU u BiH.

NATO avioni se iznenada pojavili iznad Crne Gore, cijela Srbija u šoku!

Ambasade SAD, Njemačke, Velike Britanije i OHR su se upravo svim silama obrušili na Dodika: Ovako nešto se ne pamti!