in ,

Šta se “kuhlja” iza scene? Otkud naglo zatopljavanje odnosa Dodika i Zagreba i ujedinjenje u priči o ugroženosti u BiH?!

Bio je to povod za oštre reakcije probosanskih snaga

Kao grom iz vedra neba nedavno odjeknula je najava da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlazi u zvaničnu posjetu Zagrebu gdje je održao sastanke s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem i ostalim zvaničnicima.

Bio je to povod za oštre reakcije probosanskih snaga, najviše iz tabora SDA, koji su optužili najviše hrvatske zvaničnike da zaobilaze ostale članove Predsjedništva BiH, naročito predsjedavajućeg Šefika Džaferovića i da time šalju jako lošu, nesusjedsku poruku.

Naročito je to bilo naglašeno nakon saopćenja iz kabineta Zorana Milanovića gdje je rečeno da Dodik stiže u posjetu kao predstavnik Srba. Mnogi analitičari i političari davanje takve “titule” u zvaničnoj posjeti jednog državnika, člana Predsjedništva BiH, ocjenjuju da se time Bosna i Hercegovina iz susjedne Hrvatske gleda kao država plemena s tri poglavice. Potvrda tome je i pozivu lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da posjeti Zagreb, a ponovo ne Šefiku Džaferoviću.

Dodikov odlazak u Zagreb i diskusija o aktuelnim i budućim temama i događajima tu nije završila. Sve teme, rasprave i ideje Dodik je prenio preko granice u BiH. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetu Zagrebu okarakterizirao je kao nastavak Karađorđeva, aludirajući na susret Tuđmana i Miloševića.

“Jasna mi je aluzija. Ali ako ga baš zanima, u Zagrebu nismo ništa crtali”, kazao je nedavno Dodik.

Uz pomoć saradnika, savjetnika, političkih partnera u BiH i susjedstvu te domaćih profesora međunarodnih odnosa i prava bliskih SNSD-u, počela se “kotrljati” priča o tome kako Bošnjaci navodno majoriziraju svoje komšije Srbe i Hrvate, “napadaju” entitet RS s ciljem unitarizacije BiH pa sve do toga da Bošnjaci žele biti apsolutni vladari BiH i da aktivno rade na ostvarivanju ratnih ciljeva. Uprkos svim historijskim činjenicama i presudama međunarodnih sudova da je na BiH izvršena agresija iz susjedstva.

Iako je zahtjev Dragana Čovića (HDZ) poznat već duže vrijeme o tzv. legitimnim političkim predstavnicima, iz Dodikovog SNSD-a sve češće i glasnije se u “problem Bosne i Hercegovine” nameće pitanje ugroženosti Srba – i Hrvata. Dakle, političari iz RS-a više ne govore o samo svojim problemima, već u prvi plan stavljaju i probleme Hrvata, odnosno HDZ-a BiH kako bi očito ujedinili Zagreb i Beograd protiv Sarajeva.

“Dobro je da se i kod Hrvata pojavio gospodin Čović koji snažno radi na ostvarenju konstitutivnosti naroda nakon što su Hrvati preživjeli ozbiljan pritisak s Hercegovačkom bankom i drugim stvarima”, kazao je Dodik.

On je u intervju za Večernji list kazao kako postoji hipotetička mogućnost o “izdvajanju Hrvata i Srba iz BiH”.

“Imate jedan narod koji želi realizaciju građanske priče, a druga dva naroda to ne žele. To su Srbi i Hrvati. Ako se na tome bude insistiralo, vjerojatno će predstavnici tih dvaju naroda donijeti zajedničku deklaraciju i tražiti da iziđu iz BiH jer im se osporavaju prava garantovana ustavom i Djetonskim mirovnim sporazumom”, kazao je Dodik.

Za takvu gestu, podrška Dodiku stiže ravno iz partnerskog HDZ-a za sve njegove naume. Nekada javna i glasna, nekada prećutna.

“Kad sam razgovarao sa kolegom Dodikom prije odlaska u Zagreb, kao i kolegama koje su ga primale, jasno sam iznio svoj stav. Ne vidim što se dominatni predvodnik srpskog naroda u BiH ne bi sastao s bilo kim na svijetu ili zašto se jedan član Predsjedništva koji zaista predstavlja svoj narod ne bi našao s bilo kim u svijetu, pa i sa Plenkovićem i Milanovićem”, poručio je Dragan Čović.

A da Dodikovi saradnici kontinuirano rade i na rješavanju tzv. hrvatskog problema u BiH jasno je i danas kada je njegov savjetnik u Predsjedništvu BiH Radovan Kovačević kazao:

“Sve što rade i pokušavaju od završetka rata ide u tom pravcu. Ali, u Sarajevu moraju znati da je onda legitiman cilj i nezavisna Republika Srpska, kao i da Hrvati u nekoj novoj podjeli dobiju svoj dio BiH”, rekao je.

Koliko će uspjeti u svom naumu, pokazat će vrijeme koje je pred nama. Nesporna je činjenica da se zvanični Zagreb s Milanovićem u predsjedničkoj fotelji i Plenkovićem u premijerskoj sve više bavi problemima Hrvata u BiH, ali ne onim životnim za građane, nego izmjenama Izbornog zakona BiH po mjeri Dragana Čovića.

S druge strane predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prima redovne izvještaje Milorada Dodika o situaciji u BiH, ali kroz naočale lidera SNSD-a.

S toga bi, definitivno, bilo najbolje za sve strane i države regiona da bilateralne i trilateralne susrete i razgovore planiraju sa svim članovima Predsjedništva BiH, kako se na sceni ne bi nametale kontroverzne teme o tome ko kome i šta radi iza leđa i da li crta nove planove.

(Klix.ba)

Dobre vijesti iz EU za Bosnu i Hercegovinu! Napokon priznaju naše PCR testove, građani mogu u Sloveniju!

Sukobom Turske i Armenije bila je potresena i Titova Jugoslavija kada je u Beogradu izvršen atentat