Bošnjaci u Kanadi: Republika Srpska je dokaz da svijet nije prihvatio poruku holokausta

Čestitka profesoru Ramiću

Pod naslovom „Republika Srpska je dokaz da svijet nije prihvatio univerzalni, planetarni karakter pouka holokausta“, Institut za istraživanje genocida, Kanada, oglasio se saopćenjem za javnost povodom proslave 9. januara, tzv. dana RS.

To je reakcija Instituta, koju potpisuje profesor Emir Ramić, „na neustavnu, antibosansku i antiticivilizacijsku proslavu dana Republike Srpske“

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

„Promocija devetog januara 1992 godine u nacionalni praznik entiteta Republika Srpska ne znači ništa drugo do početak najvećeg genocida u Evropi nakon Drugog svijetskog rata. Ideja tzv. velike Srbije kao „udruženi poduhvat“ srbijanske akademske, političke, vojne i policijske vladajuće strukture je završni cilj imala agresiju na Reubliku Bosnu i Hercegovinu, što je dovelo do genocida nad građanima Bosne i Hercegovine nesrpske nacionalnosti), posebno Bošnjacima.

Obilježavanja antiustavnog devetog januara, kao dana entiteta Republika Srpska predstavlja antibosanski, antidržavni, dehumanizirajući poziv na rušenje ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine, čime se ruše temeljni principi vladavine prava.

Branioci države Bosne i Hercegovine su uspjeli da se suprotstave

Obilježavanje devetog januara formalno je omogućeno dejtonskom legalizacijom Republike Srpske, stvorene na agresiji i genocidu na 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine sa nezakonski ustanovljenim državnim nadležnostima i ogromnim antibosanskim ucjenjivačkim kapacitetom.

Tako su kreatori Dejtonskog sporazuma oportunim popuštanjem agresorima i izvršiocima genocida učinili nepopravljivu štetu državi Bosni i Hercegovini kao suverenoj integralnoj državi i ogromnu nepravdu većinskom stanovništvu države Bosne i Hercegovine. Danas je u Bosni i Hercegovini mnogo protivnika poricatelja i negatora njene državnosti, historije, kulture, nezavisnosti, suverenosti.

To je krajnji cilj i smisao strašnog antibosanskog projekta, projekta destrukcije države Bosne i Hercegovine, svega bosanskohercegovačkog. Ali prolazi vrijeme velikonacionalističkih nadmoćnosti i nametanja “istina” koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži.

Tek kada se zlobni faktori udruženog antibosanskog projekta objektivno suoče sa zločinima koje su počinili nad državom Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, posebno Bošnjacima, onda možemo pričati o mogućnostima saživota i otpočeti razgovor o budućnosti. A do tad sve je to velikosrpska nacionalistička, hegemonijska naracija u sklopu antibosanskog projekta. Branioci države Bosne i Hercegovine su uspjeli da se suprotstave nacionalističkom rušilačkom Levijatanu i zaustave ga na tlu Bosne i Hercegovine.

Svi oni koji danas slave dan entiteta Republike Srpske, slave i agresiju i genocid. Entitet Republika Srpska nije nastalao na nelegitimnim odlukama nekakvih ultranacionalističkih skupština, nego na jasno definisanim odredbama Dejtonskog dogovora.

Kanadska vlada je svjesna diskriminirajuće odluke entiteta Republike Srpske

Ono što oni danas slave je nastalo na kricima i vapajima stotina hiljada žrtava, na kostima ubijene djece, na silovanjima, na mučenjima u logorima, na progonima, egzodusu, agresiji i genocidu. Zbog svega toga, zahtijevamo da slobodni, demokratski savremeni svijet odlučno reagira protiv ove antiustavne odluke i time sprijeći jednom zauvijek prijetnju da se kobni zloduh Holokausta povampiri i ponovo infiltrira nigdje u svijetu, pa tako ni na tlu države Bosne i Hercegovine, članice OUN, u srcu Evrope.

Vlada Kanade podržava Bosnu i Hercegovinu u svom razvoju kao stabilnu, održivu, demokratsku multietničku državu. Ohrabruje je da mirno sarađuje sa svojim susjedima i snažno podržava njen put ka evroatlanskim integracijama. Kanadska vlada je svjesna diskriminirajuće odluke entiteta Republike Srpske u vezi devetog januara uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je presudio proslavu tog datuma neustavnom. Kanada je još jednom čvrsto ponovila da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i zatražili od svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini obavezno sprovođenje odluke Ustavnog suda“.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.