ČUDNE NEKE VEZE… Kineski predsjednik se zahvalio Billu Gatesu zbog pomoći u borbi protiv virusa

Globus Posljednje

“Podržavam vašu saradnju sa relevantnim kineskim institucijama i radujem se poboljšanoj koordinaciji i usklađenim naporima u međunarodnoj zajednici radi zdravlja i dobrobiti svih”, rekao je Xi Jinping u pismu Billu Gatesu.

Kineski predsjednik Xi Jinping obratio se Billu Gatesu, kopredsjedniku Fondacije Bill & Melinda Gates, nakon što je primio pismo američkog poslovnog lidera o novoj bolesti coronavirusa (COVID-19 ).

Kineski predsjednik je u pismu od 20. februara napisao: „Duboko cijenim čin velikodušnosti Fondacije Bill & Melinda Gates i vaše pismo solidarnosti sa kineskim narodom u tako važnom trenutku“.

Gates je u svom pismu od 6. februara rekao da je njegova fondacija izdvojila do 100 miliona američkih dolara za hitna finansiranja, od kojih će veliki dio biti za pomoć Kini da pojača epidemiološka istraživanja, hitne intervencije i istraživanje i razvoj lijekova, vakcina i dijagnostike.

“Od početka epidemije, pozvao sam na povjerenje, jedinstvo, naučno zasnovan pristup i ciljani odgovor kao smjernice za napore u kontroli pandemije”, napisao je Xi u pismu.

“Okupili smo cijelu naciju i usvojili niz neviđenih mjera za suzbijanje i ublažavanje epidemije i liječenje bolesnih”, napisao je Xi i dodao da ove vanredne mjere daju značajne rezultate.

“Odlučni smo u zaštiti života i zdravlja ljudi u Kini i svim zemljama svijeta. Odlučni smo da učinimo svoj dio u podržavanju globalne javne zdravstvene zaštite”, dodao je Xi.

Primjećujući da je čovječanstvo zajednica sa zajedničkom budućnošću, Xi je napisao da će pobijediti bolest koja prijeti svima, a jedinstvo i saradnja su najmoćnije oružje.

“Fondacija se brzo pridružila globalnoj akciji i igrala je aktivnu ulogu u globalnom odgovoru protiv pandemije”, primjetio je Xi.

“Podržavam vašu saradnju sa relevantnim kineskim institucijama i radujem se poboljšanoj koordinaciji i usklađenim naporima u međunarodnoj zajednici radi zdravlja i dobrobiti svih”, dodao je Xi.

Puno smo pisali o Bill Gatesu i njegovim aktivnostima, ali u ovom slučaju vidimo da je suradnja između američkog “filantropa” i kineskog predsjednika vrlo prisna.

Leave your vote