Đinđićev tjelohranitelj prvi put progovorio o atentatu

Događaji

Dva dana pred smrt, Zoran Đinđić je bio vidno neraspoložen i pitao me je za princa od Monaka, tek kasnije sam shvatio da je mislio na Čedu, otkriva Đinđićev telohranitelj Milan Veruović.

“Zoran Đinđić je nešto znao, nešto dublje i od mene. Dva dana pred atentat me je pitao: „Je l‘ ti se javlja princ od Monaka?“ Nikada u životu pokojni predsjednik nije tako pitao za Čedu Jovanovića. Znao je da smo išli zajedno u obdanište, da smo školski drugari… Ja zbunjen, ne znam šta je htio time da kaže. Bio je dosta ljut. Ja mu odgovorim: „Ne znam, predsjedniče, na koga mislite?“, a on meni: „Kako ne znaš, pa na tvog školskog.“ Prvi put ga je on oslovio onako kako se Čeda i ja oslovljavamo kada se sretnemo u hodniku – „princ od Monaka“. Odgovorio sam mu: „Predsjedniče, nisam već duže vreme s njim u kontaktu, ne znam ni gdje je ni šta je.“ Onda se obratio Saši, vozaču: „Reci Biljani da nađe Čedu i da mi se hitno javi.“ To je bio ponedeljak, u srijedu je bio atentat.

Deset dana prije ubistva Zorana Đinđića 2003. u Srbiju su došli britanski obaveštajci i upozorili su da se sprema atentat na premijera. To je rečeno tadašnjem šefu poslaničke grupe DOS Čedomiru Jovanoviću i zamjeniku ministra policije Nenadu Miliću, koji su se, umjesto da hitno reaguju i pokušaju da spriječe tragediju, razbježali i nisu učinili ništa!

“Šta oni poslije te informacije rade… Nenad Milić ne radi ništa, a Čedomir Jovanović odlazi negdje na skijanje, ne znamo gdje. Sklanja se iz zemlje i pušta da se desi 12. mart (datum atentata na Đinđića). Oni su pustili da se to dogodi. Oni su direktni učesnici u pripremi i dopuštanju organizacije 12. marta i ubistva Zorana Đinđića! To je možda i krivična odgovornost za njih, jer je nepostupanje krivica”, rekao je Veruović u intervjuu za Balkan info.

Veruović kaže da je Kolin Pauel, nekadašnji sekretar za nacionalnu bezbjednost SAD, došao u Beograd 2003. da izjavi saučešće Ružici Đinđić i tom prilikom s njom razgovarao o knjizi koju je ubijeni premijer čitao u posljednjim danima života:

“Ružica mu je rekla da je Zoran, baš kao da je slutio da će mu se nešto dogoditi, pred sam kraj svog života ponovo prelistavao i čitao knjigu o Kenediju. Pauel joj je na to pitanje, da li da bi je utješio ili uplašio, rekao: „Pa eto, ako je za utjehu, možda i Srbiji politički krene kao što je krenulo Americi poslije atentata na Kenedija“, piše Kurir.

Leave your vote