Grad sa 9 miliona stanovnika postaje epicentar epidemije: Biće gore nego u Italiji i Španiji zajedno

Grad Njujork je novi epicentar zaraze koronavirusom, jer je tu registrovana trećina pozitivnih u SAD, a virus se širi pet puta brže nego u drugim dijelovima zemlje.

Jedan od hiljadu stanovnika šire teritorije grada već je zaražen izjavila je koordinatorka Radne grupe za borbu protiv koronavirusa dr Debora Briks.

Gustina stanovnika jedan je od najvećih problema grada u ovom trenutku, piše Njujork tajms, dodajući da je u Njujorku već sada procenat zaraženih veći nego u Italiji.

Razlog je gradski prevoz i gužve u njemu, izuzetno posjećeni javni parkovi i zgrade koje izgledaju kao košnice.

Guverner države Njujork Endru Kuomo naredio je bolnicama da smjesta uvećaju kapacitete za prijem zaraženih za 50 odsto.

Samo u ponedeljak prijavljeno je novih 5.000 slučajeva što je broj zaraženih podiglo na 21,689 u širem rejonu dok ih je u samom gradu 13.119.

Od Kovid-19 u gradu je do sinoć preminulo 125 ljudi.

Predsjednik SAD Donald Trump naredio je slanje velikog kontigenta sredstava za zaštitu od koronavirusa (maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava) i najavio da će naučne laboratorije u Njujorku ubrzano raditi na traženju rješenja.

On je iskazao optimizam u pogledu efikasnosti kombinacije lijeka za malariju i antibiotika koja se pokazala uspješnom na drugim mjestima u svijetu.

Gradonačelnik Bil de Blazio zatvorio je škole u Njujorku 15. marta tek posle dosta pritisaka, a sada je izjavio da ne treba očekivati da se đaci i studenti vrate u zgrade prije 20. aprila.

Organizovana je onlajn nastava.

Za sada nema ograničenja kretanja stanovnika na teritoriji grada, ali se svima savjetuje da ostanu u kućama.

Restorani i barovi ne primaju goste, već samo dostavljaju hranu.