HISTORIJA SE PONAVLJA, PUTIN PRIJETI AMERIKANCIMA NUKLEARNIM BOMBAMA Da li nas očekuje treći svjetski rat?!

Član Javnog vijeća pri ruskom ministarstvu odbrane Igor Korotčenko kaže da bi kao prioritetne mjere trebalo razmatrati mogućnost pregovora s rukovodstvom Kube o otvaranju ruske vojne baze na “Ostrvu slobode” u Sjenfuegosu.

– U prvoj etapi to bi mogla da bude vojnomornarička baza, u kojoj bi se nalazile ruske dizel i višenamjenske nuklearne podmornice, opremljene krstarećim raketama “Kalibar”, a kasnije i “Kalibrom M” – rekao je Korotčenko.

I sam Vladimir Putin nije isključio opciju razmještanja raketa na Kubi. On je naveo da Rusija obustavlja primjenu Sporazuma INF i naglasio da sa SAD i njihovim predsjednikom Donaldom Trumpom o tome više nema pregovora.

– Učinit ćemo sljedeće. Odgovorit ćemo istom mjerom. Američki partneri su objavili obustavu učešća u Sporazumu INF i mi ćemo također obustaviti primjenu – rekao je Putin na sastanku sa ministrima odbrane i spoljnih poslova Sergejem Šojguom i Sergejem Lavrovom.

Zbog novonastale situacije, ruski predsjednik je najavio početak rada na razvoju nove hipersonične rakete srednjeg dometa, koja se lansira sa zemlje, što je dosad Sporazumom INF bilo zabranjeno.

– Amerika je objavila radove istraživanja i razvoja njihovih zabranjenih raketa i mi ćemo učiniti isto. Saglasan sam sa prijedlogom ministarstva odbrane da razvijemo hipersoničnu raketu srednjeg dometa koja se ispaljuje sa zemlje – rekao je Putin, dodavši da je završena ključna faza proba strateških podvodnih dronova sa nuklearnim naoružanjem “Poseidon”.

Prema riječima analitičara, upravo bi te nove ruske hipersonične rakete srednjeg dometa, koje se ispaljuju sa zemlje, i “Poseidon” mogli da se nađu na Kubi.

– Nove ruske rakete brže od zvuka imat će domet od 500 do 5.000 kilometara i bit će ispaljivane sa zemlje, što je dosad Sporazumom INF bilo zabranjeno. Ukoliko se te rakete nađu na Kubi, cijela teritorija SAD bila bi na meti ruskih raketa – kažu eksperti.

Prema njihovim riječima, Putin će za početak, dok nova hipersonična raketa ne bude gotova, sigurno na Kubi razmjestiti sistem “Iskander M” i projektile 9M729, zbog kojih je Amerika optužila Rusiju da krši sporazum INF i navodno zbog toga poništila dogovor.

– To su projektili dometa 490 kilometara, što je 10 manje od onoga što je sporazumom bilo zabranjeno. Kuba je udaljena samo 165 kilometara od Floride, koja bi se u slučaju razmetanja ruskih raketa na Kubi našla u dometu 9M729 – navode stručnjaci.

Oni dodaju da su za rusku mornaričku bazu na Kubi za početak pravo rješenje rakete “Kalibar”, koje imaju domet do 2.500 kilometara i u skladu su sa svim sporazumima jer se ispaljuju sa mora, a ne sa zemlje.

– Kasnije bi tamo mogli da se nađu i dronovi “Poseidon”. Oni mogu da postave nuklearnu bombu jačine 100 megatona u bilo koju američku pomorsku bazu i unište neprijateljske brodove i podmornice – kažu stručnjaci

Postavljanje ruskih raketa na Kubi izazvalo bi novu krizu, poput one koja se dogodila u oktobru 1962. Tada je Sovjetski savez postavio balističke rakete na Kubi kao odgovor na američki pokušaj invazije te karipske zemlje 1961. i razmještanje projektila u Italiji i Turskoj. Napetost je trajala od 16. do 28. oktobra, kad je postignut dogovor da SSSR skloni svoje rakete sa Kube, a SAD iz Turske, kao i da se Amerika više nikad ne usudi na napadne Kubu. U tom periodu svet je bio najbliži trećem svjetskom ratu. Tenzije su bile ogromne, samo je trenutak falio da jedna od velikih sila napadne onu drugu, nešto slično kao što se dešava i sada.