Facebook, ilustracija

Opasna prevara za korisnike Facebooka u Bosni i Hercegovini! Budite jako oprezni!

Vijesti

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor podnijet će nadležnom tužilaštvu izvještaj za krivično djelo ”Ucjena” nakon što su dvije osobe, kako navode iz PU Prijedor, putem društvene mreže Facebook ucjenjivale jednu osobu s područja općine Novi Grad.

Kako je saopćeno iz PU Prijedor, oni su ucjenjivali prijatelja objavljivanjem fotografija i iznudili mu novac. Nakon što se dana 21.01.2018.godine Policijskoj upravi Prijedor obratilo lice iz Novog Grada te prijavilo da je ucijenjen od strane lica sa kojim je ostvarilo kontakt putem društvenih mreža, da će objaviti fotografije prijavitelja, ukoliko mu ne isplati određeni iznos novca, a kojem je u ranijem periodu već isplaćivao određene iznose zbog ucjene, sprovodeći operativnu akciju kodnog naziva ”Triple” policijski službenici Policijske uprave Prijedor, došli su do saznanja da su izvršioci krivičnog djela lice D.P.(1994) iz Novog Grada i jedno maloljetno lice.

”Kriminalističkom obradom utvrđeno je da su osumnjičena lica u više navrata ucjenjivala oštećenog, na način da su putem društvenih mreža sa lažnog profila ženske osobe ostvarili kontakt sa oštećenim, a nakon što je oštećeni dostavio svoje fotogafije, osumnjičena lica su ga ucjenila objavljivanjem fotografija, tražeći određene novčane iznose.

Kako se osumnjičena lica poznaju sa oštećenim, dana 31.01.2018.godine odvezli su oštećenog u Novi Grad kako bi ostavio novac koji su tražili za ucjenu u iznosu od 300,00 KM, koji su potom osumnjičeni i uzeli.

Kod osumnjičenh lica pronađene su i oduzete predmetne novčanice, izvršena je kriminalistička obrada osumnjičenog lica D.P., dok će se protiv maloljetnog izvršioca preduzeti mjere i radnje u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku. Nakon kompletiranja predmeta, nadležnom tužilaštvu će biti dostavljen izvještaj protiv lica za krivično djelo ”Ucjena”, saopćeno je.

Zato je potrebno da budete oprezni i da se čuvate ovakvih prevaranata na Facebooku. Ne šaljite Vaše fotografije nikome i nikada ne prihvatajte zahtjeve za prijateljstvo nepoznatih ljudi na mrežama. Može Vas opasno zaboljeti glava.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.