Putinova nuklearna tvrđava je spremna! Rusija rasporedila zastrašujuću vojnu silu blizu granica NATO pakta

“Nuklearno utvrđenje” Rusije nalazi se na poluotoku Kola, na kom je u neprobojnoj hladnoći Arktika uspostavljena odbrambena mreža od strateške važnosti. Kremlj je odlučio da tamo rasporedi većinu svog zastrašujućeg nuklearnog arsenala.

Na sjeverozapadnom kraju Ruske Federacije, nad ledenim Barencovim morem i Bijelim morem, raspoređen je sistem baza na više od 100.000 kvadratnih kilometara. Tamo su smještene strateške podmornice i bombarderi, svi sposobni za nošenje raketa naoružani nuklearnim bojevim glavama.
U području Sjeveromorska je raspoređena ruska Sjeverna flota, najmoćnija mornarička jedinica Kremlja. Strateški bombarderi sa mogućnostima preleta Atlantika, kao što su “Tupoljev Tu-160”, (bijeli labud) i Tu-95 Medvjed, spremni su za polijetanje sa aerodroma Olenegorsk.

U tom ledenom bastionu, nekoliko stotina kilometara od granice s Finskom i Norveškom, Rusija je postavila neke od ključnih dijelova svoje “nuklearne trijade”. Odavdje brodovi i ruske mornarice neprestano isplovljavaju i plove kako bi se na kraju pojavili u međunarodnim vodama izvan evropskog kontinenta sa zapadne strane ili direktno na Mediteranu, a strateški bombarderi redovno lete praćeni NATO presretačima.

Zbog svog strateškog položaja, ulaz u Bijelo more, koje vodi direktno u srce ruskog “Harlanda”, također je zaštićen. Tamo se nalaze glavna brodogradilišta koja dizajniraju i grade novu flotu podmornica. U tvrđavi na Arktiku se nalazi i pet drugih instalacija i skladišta nuklearnog oružja smještenih u Gadževu, dolini Kola, Ščukozaru i Bolšoj Ramozeru.

Odavde će se pokretati sve vrste odbrambenih kampanja kojima je cilj da zadrže ili dobiju nadmoć na Arktiku ili bilo kog scenarija sukoba ruske sile sa NATO paktom u sjevernoj Evropi.

Zapadni saveznici, zabrinuti su zbog vojne sile koju je Rusija rasporedila “tako blizu” granica NATO pakta, i uznemireni rutama napadačkih podmornica koje nestaju pod arktičkim ledom i ponovo se pojavljuju negdje drugdje. Oni zato pokušavaju da ojačaju protivmjere za borbu protiv podmornica i nastavljaju da sprovode godišnje vježbe pod izgovorom moguće invazije s Istoka.

Godišnjim vježbama žele zapravo da pokažu Moskvi kako se mobilizacijom većine zapadnih snaga, koje očekuju rusku intervenciju, može obuzdati “velika ofanziva Kremlja”. Međutim, poluotok Kola je prvi bastion ruske odbrane okrenut prema Zapadu, ali sa kapacitetom sile koja može da zadrži Sjedinjene Američke Države i saveznike koji su blizu ili izlaze na Arktik.

Prema analitičarima ovo područje biće u budućnosti poprište međunarodnih napetosti, prije svega zbog spora oko trgovinskih puteva koji će ovdje probiti “put kroz led”.

Kremlj je već najavio plan jačanja vojnih snaga i namjeru da brani svoje teritorijalne vode, upozorivši da će “Rusija da štiti nacionalne interese u regiji”.

Ovo je i realno s obzirom na to da se Arktik pretvorio u mjesto gdje se sukobljavaju teritorijalni, vojni i strateški interesi niza država koje vide potencijale i resurse u polarnoj regiji u kojoj ne priznaju granice ruskog akvatorija.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.