Slovenija: Aktivnosti Bošnjaka, borba za prava

Slovenija: Aktivnosti Bošnjaka, borba za prava

Posljednje Vijesti

U Cankarovom domu, slovenskom hramu kulture, je upriličen okrugli sto na temu prijedloga zakon o kulturnim pravima Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca, Hrvata, Srba i Makedonaca u Sloveniji. Okrugli sto je organiziran zajedno sa Savezom saveza kulturnih udruženja konstitutivnih naroda i narodnosti raspale SFRJ u Sloveniji i strankom SMC, saopšteno je iz Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije.

Na okruglom stolu je tekla rasprava o samom zakonu i njegovoj upotrebi kako bi pomenuti narodi konačno dobili bar pravni okvir za ostvarivanje svojih kulturnih kolektivnih prava. Zakon je predstavio dr. Dragan Matić (SMC) koji je predlagač zakona i prvi potpisnik za potrebnu proceduru kako bi se zakon našao na dnevnom redu Državnog sabora Republike Slovenije.

Na okruglom stolu su u raspravi koju je moderirala dr. Jasminka Dedić, učešće uzeli pored pomenutog dr. Matića još i poslanik dr. Matej T. Vatovec (Levica), poslanik Uroš Prikl (DeSUS), član izvršnog odbora stranke NSi dr. Janez Pogorelec, nekadašnji ustavni sudija dr. Matevž Krivic, savjetnica Saveza saveza dr. Vera Kržišnik-Bukić i prof. dr. Miran Komac sa Instituta za nacionalna pitanja i Fakulteta za društvene nauke.

U raspravi su se mogla čuti različita mišljenja, a glavni zaključak je da stranke lijevog bloka podupiru zakon dok stranke desnog bloka na svaki način nastoje da zakon ne bi dospio na dnevni red slovenskog parlamenta.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.