Srbijanski ambasador izazvao skandal: Muslimani iz Srebrenice su odvezeni u Srbiju…

Još uvijek nema zvaničnih reakcija ni iz Ministarstva spoljnih poslova niti iz Vlade Srbije na autorski tekst ambasadora Srbije u Portugalu Olivera Antića, koji je u lisabonskom dnevnom listu Publiko, između ostalog, negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Ovaj tekst nalazi se na zvaničnoj internet stranici Ambasade Srbije u Portugalu. Radio Slobodna Evropa zatražio je komentar o ovom slučaju od Ministarstva spoljnih poslova, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Također, sporni tekst ni u četvrtak 14. februara nije povučen sa zvanične internet stranice Ambasade Srbije u Lisabonu, odnosno Ministarstva inostranih poslova.

Odsustvo reakcije Vlade i resornog ministarstva ne iznenađuje Nemanju Stjepanovića, novinara i istraživača ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije. Riječ “genocid” u Srbiji je, kaže naš sagovornik, zabranjena.

“Svi najviši zvaničnici Srbije – ne samo ove vlasti – godinama unazad negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid. Pred sudovima Srbije je vođeno nekoliko postupaka za srebreničke zločine. Nigdje nije kvalifikovan taj zločin kao genocid. Tako da ambasador Antić zapravo govori ono što je državna politika, s tim da je on tu napakovao još neke ‘kreativne’ analize, pa to zvuči još agresivnije nego bi najviši državni predstavnici voljeli”, kaže Stjepanović u intervjuu nedjelje Radija Slobodna Evropa koji će biti objavljen na našem sajtu 16. februara.

U tekstu pod naslovom “Genocid u Srebrenici”, koji je objavljen 5. februara, Antić piše da je srpska vojska po zauzimanju Srebrenice obezbijedila autobuse za evakuaciju 17.000 žene, djece i staraca na muslimansku teritoriju, te dodaje da su mnogi od njih “odlučili da odu u Srbiji”, gdje i danas “žive potpuno bezbjedno”.

O masovnoj likvidaciji muslimanskih muškaraca u Srebrenici i okolini, Antić, pak piše:

“Pri tome se mora imati u vidu da su ti isti zarobljeni muslimanski vojnici prije osvajanja Srebrenice ubili 2.500 Srba u selima oko Srebrenice i to djecu, žene, starce, invalide, čak i stoku i pse! (…) To je bio pravi genocid, a strijeljanje ratnih zarobljenika svakako je ratni zločin, ali motivisan osvetom? Genocid iz osvete ili na mah jednostavno ne postoji”, piše Antić i dodaje da je utvrđeno da je granatiranje pijace Markale tokom opsade Sarajeva došlo sa muslimanske strane, te da je utvrđeno da je masakr nad Albancima u Račku na Kosovu 1999. godine “takođe bio lažan”.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.