in

Svađa u Predsjedništvu BiH?! Zašto Izetbegović i Ivanić ignorišu Čovića?

Svađa u Predsjedništvu BiH?! Zašto Izetbegović i Ivanić ignorišu Čovića?
Svađa u Predsjedništvu BiH?! Zašto Izetbegović i Ivanić ignorišu Čovića?

Dragan Čović je uoči svečanosti otvorenja “Mostarskog proljeća – 20. dani Matice hrvatske Mostar”, progovorio o tome zašto druga dva člana Predsjedništva BiH neće doći na otvaranje Mostarskog sajma privrede.

U javnosti se već uveliko špekulira da se radi o svađi u Predsjedništvu BiH, što i ne čudi kada se uzme u obzir u kakvim su trenutno odnosima SDA i HDZ, ali i kroz kakve turbulencije prolazi Savez za promjene.

– Redovno zadnjih desetak godina se potrudim da što više ljudi dođe u Mostar, kao što se trudim oko Matice hrvatske da dobiju ovakvu dimenziju. Drago mi je da je sve više onih koji traže dlaku u jajetu. Ja mislim da bi trebali biti ponosni na Mostarski sajam, da imamo petnaestak dvadeset dana prepune svih hotela, restorana. Što se tiče večere, ona već postaje pomalo tradicionalna. Prošlih godina su na njoj bila tri člana Predsjedništva. Pošto ove godine gospodin Ivanić nije u zemlji, ja sam odlučio da ne pravimo bilo kakav raskorak koji bi tome mogao dati neku drugu dimenziju – odgovorio je vrlo neodređeno na pitanja novinara Čović.

Čović je kazao da je na sutrašnju večeru pozvao između ostalih i Denisa Zvizdića, Dodika i Čavaru, kao predsjednike dva entiteta. Prisutni će biti i predsjednici Crne Gore te Srbije, premijer Hrvatske, a Čović je kazao kako se uvijek pazi da budu prisutna sva tri susjeda Bosne i Hercegovine.

– Sutra je ugodna privatna večera, u utorak je otvaranje Sajma, pozvan je Izetbegović i mnogi drugi. Ko će se odazvati ne znamo – izjavio je član Predsjedništva BiH.

Ipak, Izetbegović se oglasio kazavši da ima ranije ugovorene obaveze u Sarajevu što nikako nema smisla pogotovo kada znamo da su prethodnih godina na ovoj manifestaciji učestvovala sva tri člana Predsjedništva. Iz svega se da zaključiti da su odnosi itekako poljuljani.

– Opet smo uradili nešto veliko i ako neko u tom velikom ima primjedbu, ja ću mu ostaviti da i dalje uživa u primjedbama, a mi idemo dalje – odlučno je, makar prividno, odgovorio Čović na pitanje novinara.

Meteorolozi sve iznenadili! Kada vidite kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima, razočarat ćete se...

Meteorolozi sve iznenadili! Kada vidite kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima, razočarat ćete se…

O čemu su razgovarali Izetbegović i Vučić?

O čemu su razgovarali Izetbegović i Vučić?