Svi su iznenađeni: Bh. dijaspora masovno kupuje stanove u ovom gradu u BiH!

Trebinje, mali grad sa velikim brojem gradilišta. Otkriveno je, ko i zašto kupuje stanove u ovom najjužnijem gradu BiH, kakve su želje kupaca, i koliko sve to košta.

Dvadeset od mora, trideset od Dubrovnika i četrdeset kilometara od Herceg Novog. Mediteranska klima i lijepe građevine magnet su za dijasporu, ali i strance. Sve ovo dovelo je do ekspanzije stanogradnje.

“Dosta je ljudi iz dijaspore koji su vezani za Trebinje, rodbinski ili im se Trebinje svidjelo kao grad njegove ljepote, i sami geografski položaj Trebinja”, pojašnjava Mirko Stanković, agencija za nekretnine Europartner.

Trebinjci kažu da i Dubrovčani kupuju stanove, tu žive tokom sezone, a kuće u Dubrovniku iznajmljuju turistima.

Cijena kvadrata doseže i 2.200 KM. Najniža je 1.400. Najluksuzniji stanovi se grade u samom centru.

Ukoliko kupujete stan koji tek treba da se izgradi u Trebinju možete dobiti popust do 6%, na 100.000 KM, šest hiljada.

Kupci iz Trebinja, Bileće, Gacka, Nevesinja najčešće kupuje jednostavnije stanove. Oni iz inostranstva imaju veće zahtjeve. Tako da preduzeća imaju u ponudi najluksuznije materijale.

“Kvalitet gradnje je na jako visokom nivou, u pitanju su stanovi različitih kvadratura, od garsonjera do trosobnih stanova, sa jako lijepim terasama, pogledom na grad, a na vrhu će se nalaziti bazeni”, kaže Milica Oro iz jednog od trebinjskih građevinskih preduzeća.

U velikom broju stanova niko ne živi. Pojedini balkoni ožive tek tokom ljeta.

Manje se kupuju kuće, interesantne su one u starom dijelu grada koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

“Tamo su moguće samo rekonstrukcije starih objekata, u ovom trenutku imamo četiri ili pet zahtjeva koji se nalaze na višoj instanci na odobravanju dozvola”, ističe Marko Rikalo iz gradske uprave Trebinja.

U ovom trenutku u Trebinju se gradi osam stambenih zgrada. Postoje potrebne dozvole za gradnju još nekoliko. Ovaj grad sa okolinom ima nešto manje od 30 hiljada stanovnika – prenosi N1.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.