TRAGIČNA SUDBINA REPREZENTACIJE BIH Svi se povrijedili, ovako nešto se ne pamti! Džeko i Pjanić bi sada konačno u tandemu morali zablistati

Pjanić i Džeko

Robert Prosinečki nalazi se u nezapamćenim problemima sa odbrambenom linijom uoči utakmica UEFA Liga nacije protiv Sjeverne Irske 8. septembra i Austrije 11. septembra.

Iznenadni raspad sistema

Prvo se povrijedio Sead Kolašinac, a zatim i Ermin Bičakčić i Ognjen Vranješ, a zatim i Bojan Nastić i Eldar Ćivić. Nema ni Asmira Begovića…
Upitan je bio i nastup Darka Todorovića zbog kartona koje je dobio u dresu U21 BiH, ali imao je sreće.

Džeko i Pjanić bi sada konačno u tandemu morali zablistati

Dugo se čeka taj tandem i nikako da proradi. Igrali su i u istom klubu, ali nije išlo. Edin Džeko i Miralem Pjanić bi mogli postati enigma za svaku odbranu na svijetu, ali treneri ih ne znaju uklopiti. Da li će Žuti uspjeti? Ipak, teže pitanje koje se kratkoročno, ali i dugoročno nameće jeste vječita bekovska nestašica.

Posljednja tumačenja pravila govore kako desni bek Red Bull Salzburga može konkurisati za Sjevernu Irsku jer će kartone praktično očistiti preskakanjem utakmice U21 BiH protiv Švicarske koja se igra dan prije Sj. Irske u Zenici.

Prosinečki ostaje praktično samo sa tri defanzivca – Ervinom Zukanovićem, Tonijem Šunjićem i Darkom Todorovićem. Dakle, jedan desni bek i dva stopera koja mogu solidno pokriti i bekovske pozicije (Šunjić desno, Zukanović lijevo).

Od pozvanih igrača u zadnju liniju bi se mogao prebaciti i Muhamed Bešić (M’boro) koji je u nekim klubovima, pa i u reprezentaciji znao igrati na poziciji desnog beka i stopera.

Tu je i Haris Duljević, čovjek koji zasigurno može pokriti cijelu lijevu stranu, samo mu treba dati prostor.

Robert Prosinečki se odlučio ne pozivati nove igrače za utakmicu protiv Sjeverne Irske, posebno zato što je fudbalerima sa bh. pasošem potrebna viza, dok za Austriju ostaje otvorena mogućnost da Zmajevi budu pojačani nekim novim imenom u zadnjoj liniji.

Ipak, Dario Đumić (Dynamo Dresden), Marin Aničić (Astana) i Mateo Sušić (Sheriff Tiraspol) su defanzivci sa EU pasošima koji bi mogli konkurisati za prvi tim reprezentacije. Ima tu još imena, a nisu Elvis Sarić (Suwon).
I u domaćem prvenstvu bi se sjajnom statistikom mogao nametnuti stoper FK Željezničar Matej Rodin (Protiv Širokog Brijega – dueli: 25 (76% dobijenih), zračni dueli: 15 (80% uspješnih), 13 oduzetih lopti…).

Prosinečki je ranije pozivao i Samira Memiševića (Groningen) kojega je iako je stoper probao samo na desnom beku, a kod Mehmeda Baždarevića standardan je bio i Edin Cocalić (Mechelen) čiji klub ove sezone igra u drugoj ligi Belgije.
Gledajući na dosadašnju praksu Prosinečki će sigurno u budućnosti priliku pružati defanzivcima iz U21 reprezentacije BiH čim se mladi Zmajevi nametnu svojim igrama u klubu i reprezentaciji.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.