Valentin Inzko šokirao javnost nakon izbora u SAD: “Joe Biden se neće direktno baviti BiH”

Događaji Posljednje Vijesti

Joe Biden se neće direktno baviti BiH, jer na svijetu ima jako mnogo konflikata, od kojih su neki mnogo veći i mnogo dugovječniji od ovog u BiH, kao što je konflikt u Kašmiru. Također, među konfliktima u svijetu oma mnogo krvavijih, katao je visoki predstavnik Valentin Inzko, gostujući na Face TV.

– Mislim da će Biden sastaviti tim ljudi, koje će predvoditi drugi ili treći čovjek Ministarstva vanjskih poslova, koji će, zajedno sa Evropskom unijom, početi taditi da rješavanju problema u BiH. Oni će reći “Okočali smo rat ovdje, sada ćemo okončati i ovu fazu mira”, a potom će početi raditi i od BiH napraviti jednu jako, jako uspješnu priču, kazao je Inzko, davši naslutiti kako već zna imena ljudi u novoj američkoj administraciji koji bi mogli početi raditi na pitanju BiH.

Kazao je kako će, vjerovatno, Biden zadržati dobre stvari koje je uradila administracija Donalda Trumpa, a da će promijeniti ono što nije bilo dobro.

Podsjetio je da je Biden još prije 40-tak godina dolazio na ove prostore, te da se sastao sa Josipom Brozom Titom, ali i da je bio u BiH 2009. godine, kada se obratio državnom parlamentu, prenosi Oslobođenje.

Inzko je, u toku gostovanja, govorio i o imenovanju Angelike Helene Anne Nussberger u Ustavni sud BiH, kazavši kako je BiH dobila prvi “biser” iz ove oblasti. S tim u vezi podsjetio je na pojedine detalje iz njene biografije, odnosno da je diplomirala pravo na Univerzitetu Harvard u SAD-u, da predaje na Univerzitetu u Kelnu, te da je bila članica Evropskog suda za ljudska prava. Podsjetio je da je on bila potpredsjednica Evropskog suda u vrijeme kada je donesena presuda u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH”.

Leave your vote