Valentin Inzko šokirao javnost nakon izbora u SAD: “Joe Biden se neće direktno baviti BiH”

Joe Biden se neće direktno baviti BiH, jer na svijetu ima jako mnogo konflikata, od kojih su neki mnogo veći i mnogo dugovječniji od ovog u BiH, kao što je konflikt u Kašmiru. Također, među konfliktima u svijetu oma mnogo krvavijih, katao je visoki predstavnik Valentin Inzko, gostujući na Face TV.

– Mislim da će Biden sastaviti tim ljudi, koje će predvoditi drugi ili treći čovjek Ministarstva vanjskih poslova, koji će, zajedno sa Evropskom unijom, početi taditi da rješavanju problema u BiH. Oni će reći “Okočali smo rat ovdje, sada ćemo okončati i ovu fazu mira”, a potom će početi raditi i od BiH napraviti jednu jako, jako uspješnu priču, kazao je Inzko, davši naslutiti kako već zna imena ljudi u novoj američkoj administraciji koji bi mogli početi raditi na pitanju BiH.

Kazao je kako će, vjerovatno, Biden zadržati dobre stvari koje je uradila administracija Donalda Trumpa, a da će promijeniti ono što nije bilo dobro.

Podsjetio je da je Biden još prije 40-tak godina dolazio na ove prostore, te da se sastao sa Josipom Brozom Titom, ali i da je bio u BiH 2009. godine, kada se obratio državnom parlamentu, prenosi Oslobođenje.

Inzko je, u toku gostovanja, govorio i o imenovanju Angelike Helene Anne Nussberger u Ustavni sud BiH, kazavši kako je BiH dobila prvi “biser” iz ove oblasti. S tim u vezi podsjetio je na pojedine detalje iz njene biografije, odnosno da je diplomirala pravo na Univerzitetu Harvard u SAD-u, da predaje na Univerzitetu u Kelnu, te da je bila članica Evropskog suda za ljudska prava. Podsjetio je da je on bila potpredsjednica Evropskog suda u vrijeme kada je donesena presuda u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH”.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.