in ,

Aleksej Navalni bez imalo sumnje optužuje Putina da stoji iza trovanja!

Pristalice Navalnog često tvrde da se takav napad mogao narediti samo na najvišim nivoima

Ruski opozicioni čelnik Aleksej Navalni, koji se oporavlja u Njemačkoj nakon što je otrovan nervnim sredstvom u Rusiji, optužio je u komentarima objavljenim u četvrtak ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza napada.

Pristalice Navalnog često tvrde da se takav napad mogao narediti samo na najvišim nivoima, iako je Kremlj odlučno negirao bilo kakvu umiješanost.

Navalni, političar i istražitelj korupcije, koji je najžešći Putinov kritičar, prebačen je u Njemačku dva dana nakon što se razbolio 20. augusta na domaćem letu u Rusiji.

Proveo je 32 dana u bolnici, od toga 24 na intenzivnoj njezi, prije nego što su ljekari smatrali da se njegovo stanje popravilo dovoljno da bi mogao biti otpušten.

Putem interneta objavljivao je česte komentare kako je njegov oporavak napredovao, ali u svom prvom intervjuu nakon napada rekao je u njemačkom časopisu Der Spiegel da smatra da je “Putin stajao iza napada”.

“Nemam nijednu drugu verziju kako je zločin počinjen”, rekao je u intervjuu koji je vođen u srijedu u Berlinu, a objavljen je četvrtak, prenosi AP.

Navalni je dva dana proveo u komi u bolnici u sibirskom gradu Omsku, gdje su ruski ljekari rekli da nisu pronašli tragove bilo kakvog trovanja, prije nego što je prevezen u Berlin na liječenje.

Njemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je otrovan nervnim sredstvom iz sovjetske ere novičok, a ti nalazi su potvrđeni u laboratorijima u Francuskoj i Švedskoj.

(Fena)

SMIJEŠE NAM SE RESTRIKCIJE U Sarajevu ponovo najviše zaraženih

KRAJINOM VLADA STRAH Narod ne izlazi iz kuća, policija traga za ubicama, a povrijeđeni migranti uopšte ne sarađuju s istražiteljima