in ,

CIK: Do ponoći rok za podnošenje žalbi na nepotpune prijave iz dijaspore

Od 8. maja do 24. jula ove godine, Centralna izborna komisija (CIK) BiH zaprimila je gotovo 90.000 prijava glasača koji žive u inostranstvu, a žele glasati na Općim izborima u BiH u oktobru.

Kako navode iz CIK-a, najveći broj prijava stigao je iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Austrije, Švedske i Danske. Za ovogodišnje izbore prijavilo se skoro 20.000 birača više nego u prethodnom izbornom ciklusu. Međutim, CIK je utvrdio i brojne nepravilnosti u prijavama glasača iz inostranstva, pa su odbili izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača.

Kako navode iz CIK-a, u nepotpunim prijavama najčešće nedostaje dokaz o identitetu, dokaz o državljanstvu i dokaz o prebivalištu, određen broj prijava je nečitak, nedostaju ili nisu potpisani obrasci, prijavljene su osobe koje nemaju pravo glasa… Birači koji su poslali nepotpune prijave imaju mogućnost žalbe koju mogu poslati putem faksa na broj +387 33 251 329, putem e-mail adrese [email protected], ili lično dostaviti u sjedište Centralne izborne komisije BiH, ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo.

Iako je prvobitno objavljeno da sve žalbe moraju biti dostavljene najkasnije do 15. augusta do ponoći, s obzirom na to da ta odluka nije objavljena pravovremeno na stranici CIK-a, taj rok je produžen za jedan dan, te je krajnji rok za podnošenje žalbi večeras, 16. augusta do 24 sata.

Glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić kaže kako u ovom trenutku ne mogu dati informacije koliki je broj žalbi koje su do sada zaprimljene.

– Kada istekne rok za podnošenje žalbi, znat ćemo tačan broj. Broj birača čije su prijave odbijene kao nepotpune, u odnosu na broj prijavljenih birača, uobičajen je kao i u prethodnim izbornim ciklusima – kazala je Maksida Pirić.

Kako ističu iz CIK-a, određeni broj prijava koje su stigle iz inostranstva sadrži identičnu adresu. Postoje također slučajevi da je na ime jedne osobe dostavljeno više prijava za glasanje izvan BiH, koje su poslane sa različitih adresa. Iako još ne žele govoriti o detaljima, u Centralnoj izbornoj komisiji kažu kako postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo i najavljuju da će takve slučajeve prijaviti nadležnim tužilaštvima.

– Za sada još radimo na dokumentovanju takvih slučajeva. Nakon što sačinimo cjelovit izvještaj i dokumentujemo sve, dostavit ćemo taj materijal nadležnim tužilaštvima – kaže Pirić.

Birači izvan BiH koji su prijave za registraciju dostavili izvan roka ili im je prijava odbijena, ukoliko imaju važeću CIPS-ovu ličnu kartu, biračko pravo mogu ostvariti u BiH na dan izbora, 7. oktobra.

IZ CIK-a navode i da je značajan broj birača dostavio dvije ili više prijava sa različitim adresama u inostranstvu. Centralna izborna komisija BiH je uzela u obzir zadnju navedenu adresu, a svi birači koji glasaju izvan BiH su pozvani da provjere adresu na internet stranici CIK BiH. Ukoliko im je adresa nevalidna, to trebaju prijaviti do sutra putem maila [email protected]

Za sada je odlukom CIK-a utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine na Općim izborima u oktobru naći ukupno 77.584 birača. Za koliko će taj broj biti eventualno povećan, zavisi od broja žalbi koje će CIK uvažiti – prenosi Faktor.

Milorad Dodik kupio stan snahi Ivani vrijedan 832.650 KM

NEZAPAMĆENO NEVRIJEME, POPLAVLJENE ULICE Vozila plivaju, saobraćaj u kolapsu!