in

Inspekcija kaznila sa ukupno 300.000 KM trgovine koje su podigle cijene osnovnih životnih namirnica!

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da je do danas kažnjeno gotovo 200 privrednih subjekata zbog nepoštivanja odluke o cijenama osnovnih životnih namirnica.

Kako je objasnio, od 15. marta utvrđeno je 197 prekršaja zbog mijenjanja cijena uprkos naredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Izdavanjem prekršajnih naloga naplaćene su ili će biti naplaćene kazne u ukupnom iznosu od 311.200 KM.

Kako je rekao, 163 privredna ispitana subjekta nisu kršila naredbu i podnijeli su teret nepodizanja cijena bez obzira i na eventualni gubitak.

“Trenutno su izdata 24.743 rješenja o izolaciji i broj opada jer imamo sve manje putnika koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu. U posljednjih 24 sata za 193 osobe donesena je odluka o karantinu, a najviše je takvih u Unsko-sanskom kantonu, 72, zbog broja ulazaka u Bih upravo u tom dijelu zemlje”, rekao je Ajdinović.

Kako je rekao, na Maljevcu je došlo i do preopterećenja jer nije bilo dovoljno šatora, pa su vlasti USK-a zamoljene da probaju naći rješenje s hotelskim vlasnicima kako bi se njihovi objekti pretvorili u prihvatilišta, odnosno karantine.

Ajdinović je kazao i da je do sada za 17.031 osobu istekla mjera izolacije.

“Nastavimo ići pravim putem, donesene su ispravne mjere koje su spriječile širenje koronavirusa u BiH”, rekao je Ajdinović.

Bakterija pronađena u Jeloustounu prije pola vijeka ključna za otkrivanje virusa COVID-19

Velika promjena: Došao je kraj SMS-u, stigle su 5G poruke!