in

Niste sigurni koliko kalorija tokom treninga trebate izgubiti kako bi ste smršali? Donosimo vam odgovore!

Bez obzira na to vježbate li da biste smršali ili samo želite ostati u kondiciji, može biti teško odlučiti koliko kalorija trebate potrošiti po treningu da biste dostigli svoj cilj. Čak i kada znate koji je to broj, teško je izračunati koliko vremena i truda trebate uložiti da ga dostignete.

Ako jednostavno želite zadržati svoju tjelesnu težinu i trenirate da biste ostali u kondiciji, ne trebate se previše zabrinjavati brojem potrošenih kalorija. Samo se trudite vježbati oko 150 minuta sedmično, odnosno 30 minuta dnevno (dva dana su predviđena za odmor).

No ako želite izgubiti kilograme, morat ćete malo pažljivije pratiti unos i potrošnju kalorija.

”Ako vam je želja izgubiti oko kilogram masti sedmično, trebate izgubiti 3500 kalorija u toj sedmici”, izjavila je Holly Perkins, kreatorica programa Projekt stražnjica i autorica knjige Lift to get Lean.

Također sugeriše da vježbate pet dana u sedmici, čime bi vam dnevni cilj za potrošnju kalorija bio 500. Navodi da biste 250 kalorija trebali izgubiti treningom, a 250 promjenom prehrane. U dva dana kada odmarate, morali biste dodatno reducirati prehranu da svih 500 kalorija potrošite na taj način.

Sagorijevanje kalorija ovisi o dosta faktora, no Holly je objasnila da žene koje imaju tjelesnu težinu između 68 i 73 kilograma trebaju oko sat vremena visoko intenzivnog treninga (s pulsom na 80 do 90 posto od maksimalnog) da bi izgubile 500 kalorija. Upravo zato je njezin prijedlog da se treninzi baziraju na 30 do 40 minuta kardio vježbi.

I treninzima snage možete smršati, iako će vam trebati više vremena. Oni ne troše toliko kalorija, ali izgradnja mišića pomaže da i tokom odmora organizam brže troši energiju, odnosno sagorijeva masti. Za ovaj trening je također preporuka 30 do 40 minuta dnevno.

Naravno, najsigurniji način za pravilno i tačno praćenje potrošnje kalorija je narukvica za praćenje pulsa koju možete dodatno programirati podacima poput starosti, visine i težine te indeksa tjelesne mase. Ipak, Holly upozorava da se ne treba potpuno osloniti na brojeve.

”Na kraju, ako u ovakvom režimu treninga ne gubite kilograme, to znači da se nepravilno hranite i da morate korigovati prehranu.”

Zato bi bilo najbolje konsultovati nutricionista i zatražiti da vam izradi plan prehrane.

Ovo je baš morbidno: U Italiji prodaju kafu i “Koronavirus” za 1,5 eura…

EPIDEMIJA SE ŠIRI Alarmantno upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije: Koronavirus bi mogao stići u sve države, pa i u BiH!