in ,

RASPAD SISTEMA U “ELEKTROPRIVREDI” Spakovali su otkaz za više od 1000 radnika!

Privrednici u Republici Srpskoj (RS) traže jačanje konkurentnosti privrede, dok su sindikalci nezadovoljni predloženim reformama i ukazuju na najave otpuštanja više od 1.000 radnika u sistemu “Elektroprivrede RS”.

-Negativni trendovi koje bilježi privreda RS, koji se ogledaju u padu industrijske proizvodnje i izvoza, zahtijevaju konkretna rješenja – upozorio je direktor Privredne komore RS Pero Ćorić u obraćanju entitetskom parlamentu tokom rasprave o Prijedlogu programa ekonomskih reformi do 2022. godine.

S ciljem zaustavljanja negativnih trendova te stvaranja uslova za privredni rast i razvoj Privredna komora je, kaže, predložila jačanje konkuretnosti privrede i stavljanje javnih preduzeća u funkciju razvoja privrede i društva u cjelini, te reformu i modernizaciju javne uprave.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević izrazio je nezadovoljstvo zbog najavljenih reformi u zdravstvu te smatra da bi se trebalo 100 posto povećati zarade medicinskim sestrama i tehničarima kako stručni kadrovi ne bi odlazili u zemlje Evropske unije.

-Imamo čak pojavu njihovih odlazaka u Federaciju BiH, što je za RS porazno – ustvrdio je on.

-Kada je u pitanju ‘Elektroprivreda RS’, Vlada se kroz Sporazum pristupanju Evropskoj energetskoj zajednici u skladu s trećim energetskim paketom, obavezala na restrukturiranje ‘Elektroprivrede’, u prvoj fazi kroz odvajanje snabdijevanja od distribucija te optimalizacije broja zaposlenih, a procijenjeno je da je u prvoj fazi njih 15 posto samo u distributivnim preduzećima. Kada se tome dodaju i oni radnici, koji su sada prebačeni u snabdijevanje, dođemo do cifre od više od 1.000 radnika, koji moraju da budu zbrinuti kroz adekvatan program – rekao je Tepavčević.

Od Vlade su očekivali da će stimulativne otpremine biti, kaže, oslobođene od plaćanja doprinosa.

Tepavčević negoduje i jer je ovaj strateški dokument predložen po hitnom postupku i bez konsultacija sa socijalnim partnerima.

Potpredsjednik Konfederacije i predsjednik Sindikata uprave Božo Marić pozvao je Vladu da “skine” s dnevnog reda izmjene i dopune Zakona o doprinosima, dok generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković ponavlja da oni traže da najniža plaća do Nove godine bude 550 KM, a od 1. januara 600 KM

Glavni ciljevi politika Vlade RS do 2022. godine sažeti su u sedam strateških ciljeva. To su povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede, u cilju povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja, rekao je entitetski premijer Radovan Višković.

Kazao je u obraćanju entitetskom parlamentu da je reforma javnih preduzeća, osim reforme zdravstvenog sistema, najvažniji zadatak.

-Sva javna preduzeća u RS u 2020. godine treba da izađu sa planom reorganizacije, te jasno definisanim smanjenjem broja radnika, načinom smanjenja obaveza i jasno definisanim prihodom koji će obezbijediti kroz domaćinsko poslovanje bazirano na korporativnim principima – precizirao je Višković.

NAPOKON JE UHAPŠENA Sabaheta Džindo ukrala 7 novčanika sa 13.300 KM, ali ju je policija brzo “uhvatila”

OVO JE MONSTRUM Očuh tjerao dječaka da kleči devet sati, koljena su mu izgledala zastrašujuće