in ,

Zbog sumnji u kriminal u Aluminiju, prijava protiv šest direktora

Sačinjen je i zapisnik o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijskog nadzora

Prijava protiv šest direktora zbog sumnji u kriminal u Aluminiju “težak” 204,5 mil KM Financijska policija Federacije BiH podnijet će Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije izvještaj protiv šest osoba zbog kriminala u mostarskom “Aluminiju” teškog 204, 5 miliona KM, objavio je Dnevni avaz.

Kako su navele sarajevske novine prijavljeno je ”šest odgovornih i ovlaštenih lica u ”Aluminiju” koji su obnašali rukovodeće pozicije u ovoj kompaniji i bili su povezana lica”.

Naime, postupajući po zahtjevima Vlade FBiH i Kantonalnog tužiteljstva inspektori Financijske policije su na temelju knjigovodstvenih isprava, poslovnih knjiga, finansijskih i drugih izvještaja, te ostale poslovne dokumentacije i korespodencije privrednog društva ”Aluminij Mostar, utvrdili činjenice koje se odnose na finansijsko i materijalno poslovanje od 1. januara 2014. do 10. jula 2019. godine.

Osim toga, sačinjen je i zapisnik o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijskog nadzora finansijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja Aluminija koji je u formi izvještaja dostavljen Vladi Federacije BiH i Kantonalnom tužiteljstvu u Mostaru.

Sačinjeno je šest izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i počiniteljima, kojima je za utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju Aluminija d.d. Mostar, za razdoblje od 1. januara 2014. do 10. jula 2019. godine, prijavljeno šest odgovornih i ovlaštenih osoba u Aluminiju, kojima se stavlja na teret nanošenje štete privrednom društvu u ukupnom iznosu od 204.450.946,97 KM – navodi se u izvještaju.

Mostarski Aluminij je ugašen lani, a pogoni nekadašnjeg mostarskog diva iznajmljeni su privatnom, stranom konzorciju.

Aleksandar Vučić: “Srbija je spremna da pomogne Hrvatskoj”

Snimak spašavanja oca i sina nakon zemljotresa u Hrvatskoj obilazi svijet