in

Zvali su je “najljepšim oružjem Kremlja”, zbog čovjeka iz Jugoslavije, lijepa Ruskinja htjela da se ubije

Ruskinji Regini Zbarskoj divili su se milioni sovjetskih žena, dok su i muškarci u SSSR-u i van zemlje maštali o njoj. Izgledalo je da ima sve i da je cijeli život pred njom, ali posljednje dane života provela je u psihijatrijskoj bolnici, a samoubistvo je počinila u 52. godini, napuštena i zaboravljena.

Njeno djevojačko prezime bilo je Kolesnikova, a o njenim roditeljima postoje dvije priče.

Prva priča govori da je njen otac bio rodom iz Jugoslavije a da joj je majka bila Ruskinja i da su živjeli u Lenjingradu. Njih dvoje su po toj priči radili u cirkusu i poginuli pri jednoj izvedbi.

Druga priča govori da se ona rodila u gradu Vologda, da joj je majka bila doktorica a otac penzionisani oficir.

Kako se jedan od njenih kolega prisjetio, Regina je u Moskvu došla sa svojim ocem nakon što se razveo od njene majke.

– Nikolaj je bio čovjek koji je dobro izgledao i sa uspješnom karijerom. U Moskvi im je odmah obezbjeđen stan u prestižnom dijelu grada – prisjetila se njena kolegica Valentina Filina.

Regina je upisala Ekonomski fakultet u Moskvi 1953. i tih godina je primijetila modna dizajnerka Vera Aralova koja ju je uvela u svijet foto modela. Tako je Regina započela svoju karijeru u modelingu. Francuski list “Paris Match” ju je nazvao “tajnim oružjem Kremlja”, a Vjačeslav Zajcev “ruskom Sofijom Loren” frizirajući je jednom prilikom, piše Telegraf.

Aralova je jednim dijelom zaslužna za njen uspjeh, ali je njemu doprinijela i sama Regina. Bila je veoma dostojanstvena i znala je kako da da najbolje od sebe. Naime, postojale su glasine među njenim kolegama kako njene noge nisu dovoljno dobre za modela, a jedan strani fotograf trudio se na svaki način da ih uslika. Kada je to najzad uspio i objavio fotografije pod nazivom: “Ovo su noge najljepšeg sovjetskog modela” – niko nije regovao, jer je sama Regina bila iznad toga i nije padala na provokacije, prenosi Rtd.rt.com.

“Doušnik KGB-a, bilo je nečeg čudnog u njenom ponašanju”

KGB je pažljivo pratio sva inostrana putovanja uz puno intervjua i papira. Iako nije uspjela puno puta da napusti Sovjetski Savez, Regina je bila osumnjičena za veze sa KGB-om. Glasine da je bila doušnik KGB-a počele su kada je počela da radi u Modnoj kući.

– Bilo je nečeg čudnog u njenom ponašanju, koje je moglo da bude objašnjeno njenom pripadnošću tajnim službama – rekla je Aja Seminijan, koja je radila u modnom časopisu.

Kako je rekla, nisu znali ništa o njenoj prošlosti.

– Kaže da je došla iz malog grada i normalne porodice, ali njen stav i ponašanje govorili su drugu priču. Imala je istančan ukus i dobre manire. Često se pojavljivala u ekskluzivnoj odjeći i nikada nije govorila djevojkama gdje ju je nabavila. Tečno je govorila engleski i francuski, što je bilo rijetko u SSSR-u – rekla je ona.

Nakon inostranih putovanja u zapadnim medijima postala je poznata kao “najljepše oružje Kremlja”.

Slomljeno srce

Zbarska je ostala u modnoj industriji do kraja 1960. kada je uzela prezime svog supruga, Feliksa Lava Zbarskog, mladog umjetnika iz porodice akademika. Njegov otac Boris Zbarski bio je šef laboratorije u Lenjinovom mauzoleju čiji je posao bio da nadgleda i održava Lenjinovo tijelo.

Feliks je bio očaran njenom ljepotom, vodio ju je u fensi restorane i zasipao skupocjenim poklonima. Regina je tada imala neuspješnu vezu, a Zbarski se razveo od svoje prve žene.

Par se skućio u stanu u prestižnom dijelu Moskve, ali njihova strast je ubrzo uvenula. Rutina porodičnog života i opušteni boemski način života oba supružnika, koji su bili navikli na puno putovanja, oštetili su brak.

Regina je zatrudnila 1967. godine ali pošto njen muž nije želio djecu, odlučila se za abortus. Ubrzo, njen muž je počeo sa aferama, najprije sa glumicom Marijanom Vertinskom a zatim i sa Ljudmilom Maksakovom sa kojom je dobio sina.

Regina je u to vrijeme počela da koristi antidepresive ali je kasnije smještena u psihijatrijsku bolnicu na liječenje.

Nakon razvoda Regina nije uspjela da održi nijednu vezu. Dok su se druge manekenke udavale, a neke emigrirale, ona je na kraju uvijek ostajala sama. To i nije bilo toliko loše s obzirom na ono što je uslijedilo nakon.

Zbog novinara iz Jugoslavije pokušala da se ubije

Novinar iz Jugoslavije, navodno njen bivši dečko, objavio je skandaloznu knjigu pod nazivom: “Sto noći s Reginom Zbarskom”, u kojoj su jasno opisane eksplicitne erotske scene kao i informacije o navodnim vezama Zbarskog s članovima Centralnog komiteta i osudama drugih modnih modela.

Knjiga je objavljena na njemačkom i uzdrmala karijeru i već tada krhko mentalno zdravlje Regine. Niko nije mario da li išta od onog napisanog u knjizi bilo tačno.

Veliki skandal oko knjige natjerao je Reginu da pokuša samoubistvo. Spašena je i ponovo primljena u bolnicu. To je bio veliki udarac na njenu reputaciju. Međutim, po izlasku iz bolnice ponovo dobija posao. Čak i u svojim 40-im, poslije svega što je doživjela, Regina je i dalje bila lijepa. Često se pojavljivala na pisti noseći modele za starije žene.

Njen život završio se u novembru 1987. godine. To je bio njen treći pokušaj samoubistva i ovoga puta, uspješan.

Prema zvaničnoj verziji umrla je u psihijatrijskoj bolnici, dok drugi izvori tvrde da je okončala svoj život kod kuće, sa telefonskom slušalicom u ruci.

Beba pronađena u kutiji za pizzu uz poruku koja kida srce: “Brinite se o njemu, neka mi Bog oprosti”

Ko je prvi pokrenuo vatru tokom primirja u Nagorno-Karabahu? Oštre optužbe zaraćenih strana