Arheološki nalaz kod Sarajeva: Pronađena kopča s ljiljanom

Na jednom od najvećih arheoloških srednjevjekovnih nalazišta u BiH, nalazištu grada “Dubrovnika“ kod Ilijaša, ove godine je iskopan dio pojasne kopče rađene u bronzi s pozlatom, a na njoj je ugraviran sjajan prikaz ljiljana.

”Takav jedan motiv govori nam o srednjevjekovnim tokovima, o bosanskoj vladarskoj lozi, motivu ljiljana koji je itekako bitan za bosansko srednjovjekovlje. Takav nalaz predstavlja sjajan primjer umjetnosti i luksuza, te način života ljudi na srednjovjekovnom gradu Dubrovniku”, izjavio je u intervju Edin Bujak s Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Riječ je o značajnom kulturno-historijskom, nacionalnom spomeniku BiH koji je dugi niz godina bio prepušten zaboravu. Ali, profesori i studenti s Instituta za arheologiju, uz podršku Općine Ilijaš, krenuli su polako da vraćaju taj srednjevjekovni biser u život.

Grad Dubrovnik, pojašnjava Bujak, prvi put se u historijskim izvorima spominje 1404. godine, mada na osnovu arheoloških rezultata, može se govoriti da je postojao i ranije. Grad je prestao da živi, i izišao iz upotrebe kada je taj kraj izgubio svoj strateški, politički i kulturni značaj početkom 18. stoljeća i od tada je prepušten zaboravu.

Arheološka iskopavanja provode se od 2017. do 2020. godine, a studenti i profesori arheologije su najprije istraživali istočnu kulu koja je oktagonalna te se pokazalo da je jako interesantna.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.