Bošnjaci iz Njemačke započeli decembarsku Umru

Bošnjaci iz Njemačke započeli decembarsku Umru

Posljednje

Mešihat Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj pored organizacije odlaska na hadž, već tradicionalno organizuje putovanja na Umru, i to u nekoliko različitih termina tokom godine. Ovogodišnja decembarska umra odvija se u terminu od 24.12.2017. do 04.01.2018. godine, saopšteno je iz Islamske zajednice Bošnjaka u ovoj prijateljskoj nam državi.

Ovaj put na umru je otputovalo oko 200 džematlija iz cijele Njemačke, a sa njima su po prvi put i džematlije iz Švicarske. To govori o postojanju velikog interesa među muslimanima sa ovog područja za ovakvu vrstu putovanja.

Ured za Hadž i umru pri Mešihatu IZBNJ na čelu sa rukovodiocem Izet ef. Bibićem potrudio se i ovaj put, da svim mu’temirima obezbjedi odlične uslove tokom obavljanja ovog ibadeta. Tako su putnici na umru 24. decembra doputovali čarter letom iz Njemačke na aerodrom u grad Allahovog Poslanika, Medinetul-Munevveru. Za vrijeme boravka u Medini mu’temiri koriste komforan hotelski smještaj sa dva dnevna obroka, te imaju mogućnost da sve dnevne namaze obavljaju u Poslanikovoj s.a.v.s. džamiji.

Također, svakodnevno su organizovane posjete znametinim mjestima iz rane historije islama. Tako su u utorak posjećene džamija Kuba i Mesdžidul-Kibletejn, te brdo Uhud. Za srijedu je planirana posjeta Bedru, mjestu na kome se odigrala čuvena bitka i prva velika pobjeda muslimana.

Pored rukovodioca Ureda Izet ef. Bibića, u svojstvu vodiča su Hamid ef. Pintol, Nedžad ef. Bećić i Bahrudin ef. Omeragić. U kratkoj izjavi za web portal Mešihata IZBNJ, Izet ef. Bibić je rekao kako se ove godine po prvi put umra organizuje zajednički sa IZ Bošnjaka u Švicarskoj. Dodao je da organizacija teče besprijekorno, te da posebno raduje zadovoljstvo mu’temira.

U četvrtak je planiran odlazak u Mekku, gdje slijedi obavljanje obreda umre i u petak džuma namaz u Haremi-šerifu, saopšteno je.

Leave your vote

1 razmišljanje na “Bošnjaci iz Njemačke započeli decembarsku Umru

  1. Citat : Bošnjaci iz Njemačke započeli decembarsku Umru…” Zašto ” Bošnjaci “, kad su Več ” Nacija ” i imaju ” Bošnkački ” Jezik, Koriste Arapski, koji vjerojatno samo Paar Stotina ” Bošnjaka ” tečno govori,…. Zašto ne Govorite i Pišete Bošnjački….???? Dali Vama Vaš Bog Brani ” Bošnjački ” govor…..????????? Pozdravv…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.