in

Italijani dobili “COVID-19 aerodromom s pet zvjezdica”

Ljudi željni putovanja širom svijeta Italiju možda ne smatraju najsigurnijom destinacijom, ali rimski aerodrom Fiumicino postao je prvi aerodrom u svijetu koji je proglašen “COVID-19 aerodromom s pet zvjezdica”.

Ovu nagradu rimskom aerodromu dodijelio je Skytrax, međunarodna kompanija za rejting aerodroma. Iako je Skytrax najpoznatiji po godišnjoj ljestvici najboljih svjetskih aerodroma, globalna kriza koronavirusa potaknula je organizaciju da izabere aerodrom koji se najbolje suočava s krizom, odnosno vodi računa o higijeni, sigurnosti putnika, uposlenika i svim drugim izazovima današnjice.

Aerodrom Fiumicino, poznat i kao Međunarodni aerodrom Leonardo Da Vinci, najprometniji je aerodrom u Italiji. Početkom septembra aerodrom je otvorio testni centar na koronavirus na 650 kvadratnih metara, a kojim upravlja italijanski Crveni križ, prenosi CNN Travel.

Međutim, Skytrax nije primijetio samo dobru organizaciju ovog aerodroma, već i brzo testiranje na koronu, lako čitljive natpise i upozorenja na više jezika, strogo provođenje nošenja maski, vidljivo prisustvo osoblja koje čisti i održava aerodrom, efikasno provođenje svih dolaznih i odlaznih letova na terminalima i slično.

Do sada je Skytrax, čije je sjedište u Ujedinjenom Kraljevstvu, mogao nadgledati samo evropske aerodrome. Pored rimskog aerodroma, tri druga aerodroma nagrađena su sa tri zvjezdice za odgovor na COVID-19, i to aerodrom Malaga-Costa del Sol (AGP) u Španiji, aerodrom Nica Azurna (NCE) u Francuskoj i londonski Heathrow ( LHR).

Prema sistemu ocjene Skytraxa, pet zvjezdica ukazuje na “vrlo visoke standarde čistoće i održavanja aerodroma”.

Potvrđena optužnica protiv muškarca koji je od dječaka tražio eksplicitne fotografije