in

MOSKOVSKI PROFESOR PORUČUJE: Vjerujem u rusku vakcinu, vakcinisat ću se, Zapad kritikuje jer neće zaraditi

Posljednjih dana glavna tema je ruska vakcina protiv koronavirusa, prva registrovana u svijetu. U oktobru će je primiti i jedan Srbijanac.

– Veliki je uspjeh ruske nauke to što je prva registrovala vakcinu protiv kovida-19, što je napravilo veliki haos u svijetu, ne samo u zdravstvu. Da bi se napravila jedna takva vakcina potrebno je veliko iskustvo i znanje timova naučnika iz više oblasti. Rusija je dokazala da su ljudi koji rade u njenim naučnim institutima na svjetskom nivou i ne samo da ne zaostaju, nego su u mnogo čemu lideri, ispričao je Sergej Boljević, moskovski profesor na medicinskom Univerzitetu Sečenova, gdje je vakcina isprobana i dala je odlične rezultate.

Mnogi ne znaju da Rusija ima više uglednih instituta koji decenijama rade na vakcinama. Zbog toga se postavlja pitanje kako su to Rusi mogli brzo da naprave vakcinu protiv korone.

– Ti instituti u Rusiji imaju ogromno iskustvo i sada kad je svijet uhvatila panika, oni su napravili plan kako da iskoriste znanje i brže od ostalih naprave efikasnu i bezopasnu vakcinu. Da stvarno vjerujem da je ona bezopasna pokazaću na svom primjeru tako što ću se u oktobru vakcinisati, jer sam ljekar i predajem studentima, kaže Boljević

Zašto na Zapadu dižu buku protiv ruske vakcine?

– Na sadašnju polemiku i napade na rusku vakcinu treba gledati iz nekoliko uglova. Prije svega, to je stvar prestiža. Svuda u svijetu govore i pišu da je baš Rusija prva napravila vakcinu. Drugo, velike farmaceutske kompanije su doživjele udarac, jer su one planirale da zarade veliki novac. Ako više od 20 država sada govori da želi da kupi rusku vakcinu, to znači da te zapadne kompanije neće moći da zarađuju na tom tržištu, kaže profesor Boljević, prenosi Mondo.

Poznati identiteti žrtve i osumnjičenih za ubistvo u sarajevskom naselju Ahatovići: Koban bio ubod nožem u vrat

Potpuni zaokret u aferi ‘Respiratori’: Kineski proizvođač priprema tužbu protiv BiH