NEVJEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Signale šalje čak 36 vanzemaljskih civilizacija? Ali evo zašto ipak misle da smo sami u galaksiji

Moguće je da na Mliječnom putu postoji 36 civilizacija koje aktivno emituju radio-signale u kosmos, tvrde britanski astrofizičari.

Iako ne postoje direktni dokazi o postojanju inteligentnih vanzemaljskih oblika života, naučnici smatraju da bi pod pretpostavkom da je kao i na Zemlji za razvoj inteligentnih oblika života na drugim planetama potrebno oko pet milijardi godina, broj aktivnih civilizacija u našoj galaksiji trebalo da iznosi više desetina.

Do te pretpostavke naučnici su došli posmatrajući evoluciju na kosmičkom nivou, pomoću proračuna nazvanog “astrobiološka kopernikanska granica”.

 

 

Međutim, oni tvrde da je, u slučaju da su takve civilizacije ravnomjerno prostorno raspoređene u galaksiji, najbliža potencijalna vanzemaljska civilizacija koja učestvuje u takvoj komunikaciji od Zemlje udaljena 17.000 svjetlosnih godina, pa bi komunikacija sa njom sa naše planete bila praktično nemoguća.

Isto tako, krajnje je mala vjerovatnoća da su kosmičke zvijezde na kojima se možda odvija takav život po svojoj masi nalik Zemlji – većina bi mogle biti nestabilne zvijezde koje se ubrajaju u takozvane “crvene patuljke”.

S obzirom na to da bi zbog toga vrijeme opstanka oblika života na njima bilo ograničeno, to ujedno znači i da je veoma moguće da je naša civilizacija jedina koja postoji u našoj galaksiji, kažu ovi naučnici.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.