in

Općinski sud u Tešnju potvrdio optužnicu zbog prevare na Facebooku

Općinski sud u Tešnju potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) protiv Mensura Hodžića iz Živinica, a zbog krivičnog djela prevara.

Naime, kako se navodi u optužnici, Hodžić je, u namjeri da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, na Facebooku napravio lažni profil i postavio više fotografija mlade ženske osobe atraktivnog izgleda i na taj način stupio u prijateljstvo s brojnim korisnicima ove društvene mreže.
– Zatim je s lažnog profila nasumično birao ljude, a kada bi vidio ko su im prijatelji, pravio lažne – “klonirane” profile na Facebooku pod imenom njihovih prijatelja, slao im zahtjev za prijateljstvo – navodi se u optužnici.

Nakon što su ga prihvatili, stoji u optužnici, lažnim predstavljanjem i prikazivanjem netačnih činjenica s “kloniranih” profila navodio ih je da na svoju štetu uplate novac na tuđe račune.

– Tom prilikom navodio je niz lažnih podataka i tako doveo u zabludu više osoba iz raznih država, a koji su izvršili uplatu novčanih sredstava bez provjeravanja dobivenih informacija – navodi se u optužnici.

Naime, on je prethodno stupio u “prijateljstvo” s osobom evidentiranom u Centru za mentalno zdravlje Tešanj, kojeg je doveo u zabludu lažno se predstavljajući kao žena, te s njim i njegovom majkom dogovorio da oni u njegovo ime podižu novac u bankama i poštama u Doboju i Tešnju, a koji mu, navodno, šalje rodbina iz inozemstva za potrebe liječenja.
– Nakon što podignu novac, predavali su ga Hodžiću, ne znajući da su dovedeni u zabludu, a kao protuuslugu dobivali su dio novca od Hodžića – stoji u optužnici.

Shodno svemu navedenom, Hodžić je ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu od 4.960 KM i 500 eura, čime je počinio krivično djelo prevara.

Osmana su u Doboju brutalno pretukli da bi mu ukrali pet maraka i telefon, sada je poznato i koliko su kaznu dobili!

Svi su zgroženi: Bosanac bez vozačke dozvole prošao kroz crveno i izazvao stravičan sudar