Pogledajte šta se dešavalo na ročištu Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću

Tokom sinoćnjeg ročišta osumnjičenima u aferi “Respiratori” koje je održano u Sudu BiH iznesena su opširna izlaganja Tužilaštva i odbrane u ovom predmetu, a Sud je medijima ustupio 10-minutni snimak.

Osumnjičeni, premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a i vlasnik Sreberene maline, su prema navodima Tužilaštva BiH iskoristili vanrednu situaciju uzrokovanu pandemijom da pripreme plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora.

U ovom sudskom procesu će učestvovati veliki broj svjedoka, među njima će biti službenici i funkcioneri Vlade FBiH, FUCZ-a, Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kao i uposlenici kompanije Srebrena malina.

Tužilaštvo BiH će izdati naredbe za vještačenje mobilnih telefona s ciljem utvrđivanja brisanja sadržaja komunikacije koju su osumnjičeni ostvarivali međusobno i sa drugim licima. Osim telefona, doći će i do pretresa kompjuterskih sistema i elektronskih sadržaja koji su korišteni na kompjuterima i drugim uređajima iz ureda premijera Novalića, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, FUCZ-a, kompanije Srebrena malina, te pretres ličnih uređaja osumnjičenih.

Pored toga će biti izvršeno još jedno vještačenje tehničke ispravnosti nabavljenih respiratora, a Tužilašto je nave