Šemsudin Mehmedović

Šemsudin Mehmedović napravio haos na Facebooku: Pogledajte šta je objavio

Posljednje Vijesti

Bh. političari nisu baš često viđeni gosti na društvenim mrežama uz nekoliko svijetlih izuzetaka. Jedan od njih je svakako i poslanik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović.

On na svom Facebook profilu redovno komunicira s publikom što je naravno vrlo pozitivno jer uvijek je korisno čuti i drukčije stavove, pitanja, razmišljanja i ideje. Mehmedović je tako večeras odlučio napraviti jedan eksperiment koji se pokazao veoma uspješnim.

Zbog donošenja Zakona o izmjenama zakona o akcizama o kojem se toliko mnogo priča u BiH, Mehmedović je odlučio porazgovarati s publikom pa nakon argumentovane rasprave donijeti odluku za šta će glasati u Parlamentu.

”Zakon o izmjenama zakona o akcizama mogao bi uskoro biti na dnevnom redu PS BiH.
Obzirom da je to veoma važno pitanje za građane BiH, molio bih da oni koji razumijevaju ovu temu daju mi svoj stav radi moga odnosa spram ove teme.

Stotine komentara

1. Usvajanje znači povećanje cijene…za oko 0.15 KM, što može ugroziti budžete građana
2. NE USVAJANJE..znaci dalje propadanje cesta koje se ne održavaju….izostanak gradnje novih kilometara autocesta u BiH….smanjen intezitet zapošljavanja….povećava se iznos za poticaj poljoprivredi…plavi dizel….lošiji odnos sa MZ….itd

Bez obzira na žrtvu koju treba podnijeti u političkom smislu vaš stav će mi mnogo značiti po pitanju zauzimanja konačnog stava po ovom pitanju.

P.S. do ovog trenutka nisam dobio konačan tekst usvojen u Domu naroda…ali ako je vjerovati na riječ, izmjenom se povećava dio akcize samo za puteve…a čiji je tok na taj način lakše kontrolisati. Hvala za svaki konstruktivan prijedlog! Neumjesni komentari se brišu! Stotine komentara i nekoliko luckastih prijedloga uvijek duhovitih Bosanaca i Hercegovaca ispod Mehmedovićevog teksta su napravili pravi mali haos. Pogledajte.

Leave your vote

21 razmišljanje na “Šemsudin Mehmedović napravio haos na Facebooku: Pogledajte šta je objavio

 1. Prvo pojasnite gdje potrošite tolike pare od akciza što se ubere za 1 godinumože se cijela federacija obnoviti mediji iznose da se u 2916 g prikupilo trinest i po milijardi km gdje su pare jebo vas ceste pola države nejma večere to pojasnite narodu hvala,

 2. Ne trebaju akcize.Prvo se mora izaci pred javnost sa tacnim obrazlozenjem gdje su pare od akciza ubranih proteklih nekoliko godina i gdje su utrosene jer je cinjenica da para nema a radi se o nekih 6-8 milijardi km.Gdje su pare od registracije vozila.

 3. Pokradose pascad sda sve a ovo ako se usvoji ode z pasju lopovsku sda.Predizbornu kampanju za prosjake koji ce dat svoj glas tim pascadima sda za l.ulja i saku secera

 4. Pogledajte Nemacku do kada je imala 14/ porez.I kako je rasto .A nama sneba pa u rebra 17/.Pa bi jos rebra da lome nam.Cuvaj se narode krecu siti a vi dalje glad.

 5. Pogledajte Nemacku do kada je imala 14/ porez.I kako je rasto .A nama sneba pa u rebra 17/.Pa bi jos rebra da lome nam.Cuvaj se narode krecu siti a vi dalje glad.

 6. Znaci skupljace se opet za politicare da sto bolje zive!?Buduci da nema obrazlozenja gdje toliki novac zavrsava,sve je jasno,a kazete da ce narod jos vise u dubiozu!Ovi s vana vam diktiraju kako da unistavate svoj narod a vi radi svog uhljebljenja na sve pristajete!Eto vam odgovor,sve po savjesti!

 7. Netreba ih usvojit,jer se zna da ce se najveci dio pokrast i utrosit gdje netreba.Kad se uveo PDV tada su nas ubjedjivali da ce se rjesit svi problemi.Svjedoci smo sta je istina.Raznim nametima,poskupljenjima kaznama,akcizama, putarinama i sta sve ne,nikad im dosta,a narodu je svaki dan sve gori i tezi.Nece biti dovoljno ni uvodjenje akciza jer ce opet u nedostatku novca izmislit nesto drugo i dokle tako.

 8. Akscize treba uvesti pod jednim jedinim uvjetom.Onemoguciti ovoj bandi na vlasti da ih trosi nenamjenski i krpi svoje apetite.Staviti pod kontrolu sve do posljednje ,marke i trositi ih na izgradnju cesta.Do posljedne pare.!!
  Isto tako poreze od duhana i alkohola do posljedne pare trositi u zdravstvo i rijesiti bolesnike bijede.Donijeti HITNI ZAKON ko potpise bilo za sto drugo da mu slijedi dozivotna kazna strogog zatvora.Formirati posebnu nezavisnu financijsku komisiju ne od stranackih kadrova nego u SIPI koja ce nadgledati trosenje tih para.
  Samo pod tim uslovom uvesti akscize drugacije nikako .

 9. Kao prvo smanjiti primanja svi koji su u vlasti na bilo koji nacin od prlamentaraca pa do presjednistva ispitati ratne donacije provjeriti sve racune vrsni nam politicara,ceste nam skoro nece ni trebati narod je sve siromasniji tako da i bez akciza moze se ovim tempom graditi ceste .

 10. Ja nisam neka politicarka al semsudin mehmedovic je jedini covjek koji ispunjava svoje obaveze i prema narodu i nasoj BiH svaka cast

 11. Smanjit primanja svima političarima za 30%,oformit komisiju od stranaca tu uključit i SIPU da kontroliši,jer narod je izgubio povjerenje, hadzija ode naronarod…

 12. pustite vi akcize kraju kakvi putevi dajte vi nama fabrike pa ce fabrike graditi puteve sve ste unistili sto se moglo unistiti koliko vas politicara ima u BIH kad bi svaki od vas smanjili sebi plate i razno razne benificije bilo bi puteva koliko hocete……………….

 13. Uzmite prvo pare od zajma za zapošljavanje, pa zajam za puteve …. pa nećete reći da ste vi pošteniji od ovih bivših što nas isto tako nasnkaše. A možda još nisu potrošene ni pre što smo pisali za ZOI 84 eto vam para ista formula samo drugi igrači.

 14. Obzirom da nisam strucnjak a ne poznajem ni materiju ( prijedlog ) ograniciti cu se samo na jedan segment problema, a to je zamjena teza: nisu nejaka privreda, slaba poljopruvreda, lose zaposljavanje, putevi i dalje propadanje cesta POSLIJEDICA niskih placanja gradjana ( kako vi to nazivate ) akciza, vec je KATASTROFALAN ZIVOTNI STANDARD POSLIJEDICA SVEGA TOGA ZAJEDNO !? Pa kako ce onda takav gradjanin finansirati u EUROPSKU BUDUCNOST ako ni on nema od cega zivjeti !? Europa insistira od BiH da to uradi u skladu sa europskim standardima kako bi BiH postala dio Europe, ali Europa zaboravlja da zivotni standard u Europi i u najsiromasnijoj zemlji geografske Europe nije iste pa ni mogucnoti izdvajanja gradjana ovdje i ondje nisu iste. Osim toga, nije mi jasno, kakav drustveni sistem mi imamo u BiH !? Jeli to socijalizam ili kapitalizam. Ako jesocijalizam treba za ove namjene raspisati zajam, ali ako je kapitalizam namece se pitanje: zasto bi izrabljivani finansirali svoje izrabljivace, vlasnike kapitala i kapitaliste. Ali nije to problem u BiH, slicne stvari se danas dogadaju i u kapitalistickoj Americi: vlada dodjeljuje novcanu pomoc najvecim bankama u zemlji da nebi propale, sto je izvan svake kapitalisticke logike i slobodnog trzista. Dobronamjeran preduslov Europe Bosni i Hercegovini za ulazak u Europu bi trebao da bude porast nacionalnog dohotka ( ili dohotka po glavi stanovnika ) a u sta ce taj ekonomski jak gradjanin ulagati u jednoj ekonomski jakoj i nada sve suverenoj drzavi je do samog gradjanina a ne do Europe ! Ovako, gospodine Šemsudin Mehmedović, nebih znao sta bih vam predlozio, samo znam da vam nebih bio u kozi: usvajanje akciza ovu Zemlju mozda i moze odvesti u Europu ali se plasim da ce je potpisivanje akciza sa ovakvom privredom, ustvom i politickim sistemom uciniti imalo prosperitetnijom, cak se plasim, da bi je to, izlozenu snaznoj europskoj konkurenciji moglo uciniti slabijom i voditi u dalji raskol i totalni kolaps. Ni kapitalisticka Europa, kao ni Amerika ne koriste temeljne principe kapitalizma, kao sto je SLOBODNO TRZISTE vec se koriste argumentima diktata, sile i politike a Bosna je isuvise u svakom pogledu razorena i nejedinstvena da bi se takvoj politici mogla suprostaviti. Nek vam je Bog na pomoci !

 15. Kada bi se novac utrosio za ceste i autoputeve niko ne bi bio protiv ali s obzirom da toliko godina niste utrosili novac koji lezi pitam se kako ce te utrositi i ovaj od akciza. Za 4 godine niste bili u stanju da napravite projekte a novac propada. NEVJERUJEM VAM

 16. ako se ne varam mi placamo iste akcize jos od 2002 godine pa bi mogli ove stare staviti van snage a da bi ispostovali naprednu europu usvojiti ove nove i mirna bosna

 17. Moj komentar bi glasio ovako. Prvo ispoštovati usvojeni zakon o visini plata i pemzija kao štoje predviđeno da se ispoštuje a to je odnos 5-1 između najviših i najnižih primanja. Isti zakon je davno usvojen a do danas nije primjenjen.Ako bi ga primjenili nebi vam trebalo donošenje novog zakona o akcizama jer tom razlikom koju primate apo zakonu koji je na snazi a nije zbog ličnih interesa u primjeni mogli bi izgraditi i puteve i fabrike i tako zaposliti mnoge radnike,

 18. U vezi ovog problema je sve jasno i nema nikakve dileme. Treba spriječiti usvajanje zakona o akcizama i pozvati na odgovornost predstavnike vlasti koji su pronevjerili sredstva koja su već ranije bila prikupljena po ovom osnovu i adekvatno ih sankcionisati. U ovoj zemlji stvari nikad neće krenuti naprijed dok na vlast ne dođu ljudi koji ce se odnositi odgovorno prema svom poslu. Ovi očigledno to nisu i nanijeli su ogromnu štetu ovom narodu a što su to do sada bezbroj puta dokazali. Besmisleno je o tome raspravljati..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.