Sjajni Nedim Sladić otkriva kada snijeg dolazi u BiH

Posljednje Vijesti

Nakon suhe prve polovine mjeseca novembra od ponedjeljka promjena vremena i kiša, na planinama snijeg. Za Lokalne izbore suho, ali i maglovito, prognoza je meteorologa Face TV Nedima Sladića.

Iako nas subjektivni dojam mjeseca novembra 2020. ovih dana podsjeća na poodmaklu fazu jeseni, s čestom maglom i niskom naoblakom i prisustvom temperaturne inverzije, novembar 2020. je zahvaljujući periodu znatno viših temperaturama koje smo imali početkom mjeseca topliji u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010, naročito u Hercegovini gdje ovogodišnji studeni je sve samo ne studeni, a u odnosu na 2019. protječe sa znatno manje vjetra i padavina.

Dovoljan pokazatelj je da su u 15 dana mjeseca novembra na prostoru grada Sarajeva pale tek 5,2 litre kiše po kvadratnom metru, dok u Mostaru završava sa potpuno suhim kišomjerom. Poređenja radi, 2019. godine u istom posmatranom periodu u kojem su zbog čestih južnih strujanja pristizale vlažne zračne mase sa Mediterana i uzrokovale nestabilne vremenske prilike u Sarajevu je, prema podacima FHMZ-a, palo 49,8 litara kiše po metru kvadratnom, a u Mostaru čak 234,8. Na osnovu ova dva podatka jasno možemo vidjeti da novembar 2019. i 2020. apsolutno nemaju nikakvih dodirnih tačaka.

Razlog suhoj prvoj polovini mjeseca na prostoru Bosne i Hercegovine leži u prostranom polju visokog zračnog pritiska sa istoka Europe koje onemogućava značajnije prodore vlažnog zraka sa zapada kontinenta i destabilizaciju atmosfere, zbog čega su vremenske prilike većinom stabilne i suhe, a uz zadržavanje vlažnog zraka u prizemnom sloju atmosfere i uvjetima slabog vjetra česta je pojava magle i niskih oblaka. U hladnijem periodu godine, polje visokog zračnog pritiska često ne garantuje potpuno vedro nebo, već maglu i nisku naoblaku. Često je prisutna i pojava temperaturne inverzije – pojave u kojoj dolazi do nepravilnog povećanja temperature. Drugim riječima, umjesto da temperatura zraka pada s porastom nadmorske visine, ona raste. Ovog vikenda prisutna je slabija temperaturna inverzija u kojem je hladan zrak zbog fizikalnih karakteristika poguran u kotline, a lakši i vlažniji topliji zrak na više nadmorske visine. Ako pogledamo vertikalni presjek atmosfere kroz radiosondažno mjerenje, jasno ćemo vidjeti nepravilan porast temperature zraka na primjeru Sarajeva i okoline. Dok je na svega 2 m iznad tla gdje se, prema tehničkim regulacijama mjere temperature zraka, izmjerena 2 ºC, već na nadmorskim visinama iznad 800 metara je na oko 8 ºC, nakon čega ponovo temperatura opada. Ovo nam pokazuje da se trenutno inverzivni sloj otprilike nalazi na približnoj visini brda Huma iznad kojeg je nebo vedro, pa će i danas upravo na planinama, a naročito u Hercegovini prevladavati pretežno sunčano vrijeme. U nizinama zbog slabog vjetra i zadržavanja vlažnog zraka magla i niska naoblaka dugotrajnije će se zadržati pa će često prevladavati tmurno vrijeme. Naravno, čitava priča ostala bi nepotpuna ukoliko se ne bi istakla činjenica da je ispod sarajevskog kotlinskog poklopca prisutno aerozagađenje.

Radiosondažno mjerenje za Sarajevo, Bosna i Hercegovina za subotu, 14. novembar 2020. u 00 UTC (01:00). Što su zelenija i crvenija linija bliže, uslovi za maglu su povoljniji, gdje se i zadržava vlažan zrak. Njihovim razilaženjem ulazimo u zonu manje vlažnog zraka po visini.Izvor: ECMWF
Radiosondažno mjerenje za Sarajevo, Bosna i Hercegovina za subotu, 14. novembar 2020. u 00 UTC (01:00). Što su zelenija i crvenija linija bliže, uslovi za maglu su povoljniji, gdje se i zadržava vlažan zrak. Njihovim razilaženjem ulazimo u zonu manje vlažnog zraka po visini.
Slična situacija nas očekuje i na dan Lokalnih izbora, kada će se magla i niska naoblaka dugotrajnije zadržati u Posavini, kao i po kotlinama i uz riječne tokove, što ne treba da nam bude izgovor da ne izađemo masovno na izbore, a u pojedinim područjima magla će se poslijepodne izdići i ustupiti mjesto sunčanijem vremenu. Padavina nema, pa kišobrani nam sutra neće biti potrebni u našim rukama, ali dobra volja i hemijska olovka zasigurno hoće. Kao i proteklih dana, najviše sunca nas očekuje na planinama i u Hercegovini. Polje visokog zračnog pritiska končano će biti u slabljenju od sutra, što će biti nagovještaj nove promjene vremena koja dolazi u našu zemlju. S njom će nas napustiti i magla te niski oblaci, a zrak od utorka ponovo se pročistiti.

Sa zapada kontinenta približava se visinska dolina koja će oformiti svoj centar u Đenovskom zaljevu, a potom tokom ponedjeljka se premještati prema sjevernom Jadranu. Uz pripadajuću frontu položenu preko srednje Europe vezana je i plitka ciklona koja će se od poslijepodnevnih sati ponedjeljka premještati duž Jadrana. S prednje strane ciklone u naše krajeve pristiže u zapadnom i jugozapadnom strujanju sve više vlage po visini zbog kojih će oblačnost pristizati najprije na sjeverozapad i zapad Bosne koja će se tokom poslijepodneva širiti prema jugoistoku i zahvatiti cijelu zemlju. U poslijepodnevnim satima očekuje se prelazak fronte preko naših područja pa se padavine najprije očekuju na sjeveru, sjeverozapadu i zapadu Bosne, a u večernjim satima te u noći na utorak odmicanjem fronte prema jugoistoku i u cijeloj zemlji. Izraženije padavine očekuju se na prostoru Krajine gdje mjestimično može pasti i više od 20 litara kiše po kvadratnom metru, a u ostatku zemlje većinom od 5 do 15, lokalno i do 20. Odmicanjem fronte dalje od naših krajeva i pripadajuće ciklone prema južnom Jadranu strujanje će se promijeniti s jugozapadnog na sjeverno s kojim će se prema našim krajevima početi spuštati hladnija zračna masa sa sjevera, a s sjeverozapada postepeno jačati atmosferski pritisak, zbog kojih će se glavnina padavina u prvim satima utorka se premjestiti na istok i jugoistok Bosne. Usljed pada temperature zraka, prvenstveno na planinama te na nadmorskim visinama iznad 1200 metara kiša će preći u susnježicu i snijeg.

Oblačnost nad jugoistokom Europe u noćnim satima ponedjeljka.

Zbog jačanja atmosferskog pritiska, u utorak prijepodne očekuje se prestanak padavina i na istoku Bosne, a sa zapada će se poslijepodne djelomično razvedriti. U Hercegovini oblake će rastjerati umjerena do pojačana bura. Uvod će to biti u mirniju srijedu i četvrtak koje će u Hercegovini obilježiti većinom sunčano vrijeme, dok u Bosni ponovo može biti niske naoblake. Od petka ponovo rastu signali za novu promjenu vremena, no još uvijek nejasno u kojem obimu, budući da se modeli razilaze oko samog položaja sistema. Razvoj vremena ovisit će o još uvijek nedefinisanom položaju baričkih sistema, a na pojedinim prognoznim modelima raste vjerovatnoća i za pojavu prvog ovosezonskog snijega i u nižim područjima Bosne, no i dalje nedovoljno usaglašeno da bi se s pouzdanošću reklo nešto više detalja.

Ukoliko bi se ova projekcija ostvarila, tada bi snijeg pokucao na vrata skoro sedmicu i po ranije nego 2019. godine. Prisjećanja radi, prvi snijeg sezone 2019. godine je pao početkom decembra, a prosječna pojava prvog snijega u sezoni u Bosni je obično oko polovine novembra.

Leave your vote