Šta to trudnice ne smiju raditi? Ovo su mitovi o trudnoći u koje i dalje vjerujemo!

Ginekolozi-akušeri dr Meri Džejn Minkin i dr Rejčel Aruša su za sajt “This is Insider” otkrile su nekoliko najčešćih mitova o trudnoći u koje mnoge žene još uvek vjeruju.

Trudnica ne smije da vježba

Dr Aruša kaže da, naprotiv, umjerena fizička aktivnost može da bude veoma dobra za trudnice.
– Urađeno je nebrojeno studija na temu da li trudnice smiju da vježbaju i generalno, pokazalo se da fizička aktivnost ima dobre efekte – smanjuju se šanse za hitan carski rez i buduće mame se manje ugoje.

Pored toga, doktorica dodaje da vježbanje u trudnoći može da ublaži bolove u leđima, probleme sa konstipacijom, oštećenjem zglobova, spavanjem, cirkulacijom i bržim povratkom na pređašnju kilažu.

I u vezi sa tim, žene koje nisu vježbale prije trudnoće, trebalo bi polako i postepeno da uvode vježbanje.

– Ne savjetujem ženama da počnu odjednom da trče do iznemoglosti, ako to nisu ranije radile. Ali, ako su i ranije trčale, sasvim je u redu da nastave i u trudnoći.

Treba da jede za dvoje
Stručnjaci kažu da trudnice treba da unose samo oko 300 kalorija više nego inače, to je sasvim dovoljno za normalan rast i razvoj bebe.

Naravno, svakome je tijelo drugačije i jedino doktor može da vam kaže šta je najbolje za vas.

Gorušica znači da će beba imati dosta kose

Studija sprovedena 2006. godine na Hopkins univerzitetu pokazala je da gorušica nema nikakve veze sa kosom bebe i da su to samo “bapske priče”.

– Žene često imaju gorušicu u trudnoći jer se opušta otvor između jednjaka i stomaka. Inače, taj otvor kod žena koje nisu trudne sprječava da se kiselina vraća – objašnjava dr Minkin.

Ona dodaje da mnoge trudnice koje imaju gorušicu i da se mnoge bebe rađaju sa kosom, ali da je ukazivanje na bilo kakvu vezu između to dvoje “natezanje”.

Ne smije da pije kafu

– Jedna do dvije šolje kafe ne nanose nikakvu štetu ni mami ni bebi – kaže dr Aruša.
Stručnjaci sa Američkog koledža za ginekologiju i akušerstvo potvrđuju ovo, dodajući da “manje od 200 miligrama kofeina dnevno ne predstavlja rizik za trudnoću”.

Inače, jedna šolja domaće kafe ima u prosjeku oko 80 miligrama kofeina.

Želja za hranom je pokazatelj nedostatka nutrijenata

Mnogi ljudi tvrde da na osnovu toga koje vam se namirnice jedu možete da utvrdite koji nutrijenti vam nedostaju.

– Veoma je lako da utvrdite da li vam nešto nedostaje – uradite analizu krvi – kaže dr Minkin i savjetuje da ne vjerujete u priče da “ako vam se jede ovo, onda vam fali…”

Trudnica ne smije da farba kosu

Dr Aruša kaže da strah da će molekuli iz farbe za kosu kroz krvotok stići do fetusa i naškoditi mu, nije zasnovan ni na kakvim konkretnim činjenicama.
– Većina molekula u farbama za kosu su veliki i mislim da ne mogu da stignu do krvotoka. Ali, sve što stavljate na kožu može da stigne do krvotoka, a mi nemamo dovoljno istraživanja na ovu temu, zbog čega tu odluku uvijek prepuštam pacijentima – kaže doktorica.

Istovremeno, Američko udruženje pedijatara kaže da farbe za kosu nisu toliko toksične i da se samo male količine apsorbuju u kožu. To znači da nema opasnosti za fetus.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.