Stigla joj luda ponuda za posao! Kolindi obećali ogromne novce ako ode iz Hrvatske…

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović uskoro će posjetiti svoju kćer koja studira na najprestižnijem američkom sveučilištu Harvardu, a vrijeme provedeno s druge strane Atlantika će iskoristiti i za razgovore o svojoj budućoj karijeri.

Nakon isteka mandata, ona je aktivirala opciju 6+6, što znači da će pola godine primati punu predsjedničku platu (oko 24.000 kuna), a potom će još pola godine primati pola tog iznosa. Ipak, vjerovatno neće u cijelosti iskoristiti do kraja tu mogućnost – ocjenjuje Novi list.

Naime, ona je već dosad dobila puno poslovnih ponuda, a Novi list saznaje kako je jedna od njih i ona američkog Brookings instituta. Saznaje se kako je Grabar Kitarović odbila tu mogućnost zaposlenja, iako se radilo o konkretnoj ponudi s definiranim godišnjim primanjima.

Brookings institut postoji više od 100 godina i jedan je od najuglednijih liberalnih “think tankova” u SAD-u. Sami navode kako se više od 300 stručnjaka iz cijelog svijeta bavi dubinskim istraživanjima koja se vode novim idejama za rješavanje problema s kojima se društvo suočava na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou.

Predsjednik Brookingsa je od 2017. penzionisani američki general John Allen, koji je bio gost bivše predsjednice Hrvatske sredinom 2015. kao posebni izaslanik američkog predsjednika za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države.

Predsjednica Hrvatske mu je uzvratila posjetu septembru 2018., kada je posjetila njegov institut. On je nahvalio njezino ponašanje na Svjetskom prvenstvu u nogometu, poklonio joj kišobran i razgovarao s njom o temi “Hrvatski doprinos transatlantskim vezama i solidarnosti: Djelovanje iznad svoje kategorije”.

Nije u potpunosti isključeno da će bivša predsjednica Hrvatske sarađivati s Brookingsom, ali nema smisla da ode u instranstvo, kada joj je Vlada Andreja Plenkovića prepustila prostorije u Visokoj ulici za potrebe njena ureda.

Ipak, zakon ne precizira da bivši predsjednik mora boraviti u zemlji kako bi na raspolaganju imao ured, dva službenika, vozača i službeni automobil.

Tako se saznaje od njenih bivših saradnika s Pantovčaka, da Kolinda Grabar Kitarović ima “dvije ozbiljne ponude za predavanja na stranim sveučilištima o temama iz međunarodnih odnosa i to u trajanju i do jednog semestra”.