STIŽE NAM ZIMA DRUGAČIJA OD SVIH DO SADA Poznati meteorolog otkriva ima li razloga za paniku!

Vijesti

Naime, ne samo da je bilo riječi o jednoj od najhladnijih zima posljednjih godina, već je meteorolog koji radi za ovaj sajt, naglasio da su moguće poplave i to tokom zimskog perioda.

Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju iz Novog Sada, čije prognoze rado čitaju u svim zemljama bivše Jugoslavije, otkrio je da će zima definitivno biti drugačija od prethodne, ali je njegov kolega malo više dramatizovao čitavu situaciju.

– Kada je u pitanju sezonska prognoza privatne američke prognositčke kuće “accuweather” , treba čitati “između” redova. Naime, ova prognositčka kuća za naš dio Evrope prognozira prije svega zimu vrlo aktivnu po pitanju padavina, posebno njen drugi dio. Prognozira se često premještanje ciklona preko regiona Mediterana, Pirinejskog i Apeninskog poluostrva sve do našeg dijela Evrope – kaže Čubrilo.

Ukoliko se pretpostavke ostvare, zima će biti drugačija, ponajviše zbog padavina, zbog kojih je i izdato upozorenje.

– Ukoliko se ta prognoza ostvari treba očekivati znatno drugačiju zimu od protekle uz česte padavine, koje bi povremeno mogle biti i vrlo obilne, te je ova meteorološka kuća izdala i upozorenje na moguću pojavu poplava nad našim dijelom Evrope.

Međutim, kako je rekao, razloga za paniku nema, pošto prema njegovim riječima, Accuweather često koristi dramatične termine u svojim prognozama, a koje su, kako je objasnio, za naše uslove normalna i uobičajna pojava.

– Ipak, nema potrebe za panikom, terminologija koja se koristi u engleskom jeziku često zvuči znatno dramatičnije nego što jeste tako da kada se spominju pojave “opasne po život” tu se ubraja sve, od jačeg vetra, obilnog snijega, jake kiše, jakog mraza… Veliki dio ovih pojava je kod nas uobičajen tokom zime i sam po sebi ne podrazumijeva neku veliku opasnost, ali svakako da u tim situcijama treba poduzeti mjere opreza – kaže on.

Njegov savjet svima nama jeste da se pripremimo za hladniju zimu, u kojoj će biti više padavina.

– Treba se pripremiti za jednu padavinama, znatno bogatiju, zimu od protekle, a ukoliko bude dovoljno hladno biće i vrlo sniježna, ali nema mjesta za paniku, jer sve eventualne ekstremne pojave ne moraju biti iznad Srbije, a biće pravovremeno najavljene od prognostočike službe – rekao je Čubrilo.

(Kurir.rs)

Leave your vote