Svi smo pjevali dječiju pjesmicu “Ringe, ringe, raja”, ali ona zapravo krije mračnu tajnu!

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Pjesmica “Ringe, ringe, raja” jedna je od najpoznatijih i prvih koje naučimo u vrtiću, međutim, rijetko je ko upoznat o legendi koja se krije iza nastanka ove pjesmice, prenosi Snops.

Pjesmica se pjeva dok se djeca drže za ruke i poskakuju vrteći se u krug. Korijene vuče iz Londona u kojem se pjevala još 17. stoljeća, tačnije 1665. godine, kada je u Engleskoj masovno harala kuga. Prema legendi, značenje pjesme veže se za kugu, koja je u tom gradu odnijela skoro 70.000 života.
Pjesma na engleskom zvuči ovako: “Ring-a-ring o’ roses, A pocket full of posies, A-tishoo! A-tishoo!, We all fall down. Cows in the meadows, Eating buttercups, A-tishoo! A-tishoo!, We all jump up”, što se na naš jezik prevodi: “Napravi krug od ruža, džepove napuni cvijećem. A-pćih, Apćih! Svi padamo. Krave na livadi, jedu cvijeće. A-pćih, Apćih! Svi skačemo!”.

Ring na engleskom znači prsten ili krug, a “ring of roses” prsten od ruža što ustvari označava prve simptome kuge, crvene krugove na koži. Cvijeće ima posebno značenje, ruža simbolizira simptome iz kuge, a džepovi puni cvijeća nosili su se u želji da se ljudi zaštite od bolesti.