in

Ovaj začin uvrstite u svakodnevnu ishranu: Smanjuje masne naslage, štiti od srčanih oboljenja, a evo kako još djeluje!

Mnogo je razloga zašto bi trebalo da ovaj začin postane dio jelovnika

Mnoga istraživanja su dokazala da cimet ima nevjerovatna ljekovita svojstva. On čuva zdravlje, ali može da utiče i na liniju. Može se koristiti kao dodatak jelima, ali se može i jedna kašika dodati u čaj ili toplu vodu i popiti ujutru na prazan stomak kako bi nestao višak kilograma.

Mnogo je razloga zašto bi trebalo da ovaj začin postane dio jelovnika, a ovo su samo neki od njih:

1. Djeluje protivupalno

Neka istraživanja pokazuju da antioksidansi u cimetu djeluju protivupalno. Takođe, koristan je za bol, grčeve u mišićima i protiv oticanja.

2. Smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti

Cimet može da utiče na elemente povezane sa bolestima srca. Jedno istraživanje pokazalo je da 120 mg cimeta dnevno može da poboljša nivo LDL holesterola, nivo triglicerida i ukupnog holesterola.

3. Poboljšava osjetljivost na insulin

Otpornost na insulin ili kada tijelo ima slabu reakciju na njega, povezano je sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2 ili metaboličkog sindroma. Istraživanja su pokazala da sa uzimanjem cimeta dolazi do poboljšanja u kontroli glikemijskog indeksa kod osoba sa dijabetesom.

Cimet ne samo da smanjuje šećer u krvi, nego i poboljšava osetljivost na insulin. Uzimanje cimeta uz obrok sa visokim udjelom ugljenih hidrata može da pomogne u sprječavanju povećanja nivoa šećera u krvi.

Napomena: Ipak, treba biti oprezan kod uzimanja cimeta jer on ne bi trebalo da bude primarna strategija ili dugoročno rješenje za kontrolu nivoa šećera u krvi.

4. Ekstrakti cimeta štite od raka

Visoka količina antioksidanata u cimetu može da zaštititi DNK od oštećenja i mutacija ćelija koje su povezane sa rakom. Međutim, istraživanje koje je pokazalo takve rezultate sprovedeno je samo na životinjama i sa epruvetama.

Potrebna su ipak dalja istraživanja na ljudima kako bi se osigurali relevantni naučni dokazi koji bi dokazali da cimet stvarno može da se bori protiv raka, ali svakako postoje naznake da štiti tijelo i snižava rizik od ove opake bolesti.

5. Rješava infekcije

Cimetovo ulje ima antibakterijska i antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija. Cinamaldehid je jedna od glavnih aktivnih komponenti ovog začina koji štiti od infekcija.

Istraživanja koja su do sada sprovedena, pokazuju da cimet sprječava pojavu listerioze, salmonele, a može biti i efikasan protiv infekcija kvascima.

6. Odličan za oralno zdravlje i kao dodatak ishrani

Zahvaljujući antimikrobnim svojstvima cimeta, dobar je za oralno zdravlje. Istraživanja pokazuju da je posebno dobar učinak ima u sprječavanju karijesa i lošeg zadaha.

7. Smanjuje masne naslage

Ako dodate kašičicu ciemta u toplu vodu i popijete svako jutro na prazan stomak započećete razgradnju masnih naslaga, a uz redukovanu ishranu primjetićete drastičnu razliku u kilaži vrlo brzo.

Šta smijete, a šta ne ako ste preležali koronu! Obavezno se pridržavajte ovih nekoliko savjeta!

Erdogan: Ne nadajte se da ćemo ići tražiti pomoć MMF-a, mi smo ta vrata zatvorili