in

Reuters piše o BiH: Crkve, džamije i sinagoge svjedoče o zajedničkoj prošlosti

Sarajevo
Sarajevo

Vjerski lideri u Bosni i Hercegovini tvrde da bh. politčari stoje na putu mirnog suživota između muslimanskih, kršćanskih i jevrejskih zajednica u ovoj zemlji koji pokušavaju oprostiti i zaboraviti zlodjela počinjena tokom strašnog rata 90-tih, piše agencija Reuters, prenosi Daily news.

Stotine crkava, džamija i sinagoga svjedoče o pet stoljeća zajedničke prošlosti Bosne i Hercegovine, a glavni grad Sarajevo poznat je kao “mali Jerusalem” u kojem najveće etničke grupe, pravoslavni Srbi, katolici Hrvati i muslimani Bošnjaci ispovijedaju svoju vjeruj jedni pored drugih, prenosi INS.

Reisu-l-ulema dr. Husein ef Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH, kazao je da vjernici ne mogu postići mir sami, navodi agencija.

“Na političkim elitama je da više rade. Za početak bi bilo dobro da zaustave ideološku manipulaciju religijom za vlastite političke ciljeve. Na nama je, naravno, da im to ne dozvolimo“, rekao je reis Kavazović.

Iako nacionalisti iz svih naroda i dalje insistiraju na ekskluzivnosti njihovih etničkih grupa, vjerski lideri žele izliječiti zemlju poslije podjela izazvanih ratom 1992. – 1995 u kojem je, navodi britanska agencija, ubijeno 100.000 civila, a milion osoba je raseljeno.

Fra Željko Brkić iz Kraljeve Sutjeske, među najstarijim franjevačkim samostanima u Bosni i iz 1385. godine, kazao je za Reuters:

“Bosna može preživjeti samo kao multietnička država, bez obzira na to koliko političari pokušavaju uvjeriti nas da to nije moguće”.

Pravoslavni, muslimanski i jevrejski vjerski lideri se slažu s ovim ocjenama.

“Vrlo je važno da ovdje imamo različite kulture i religije. Na temelju toga lako možemo izgraditi i potvrditi vlastiti identitet”, kaže Nektarije, đakon u pravoslavnom samostanu Žitomislici kod Čapljine.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH vidi Sarajevo kao primjer bliske saradnje među ljudima različitih vjera i nacija, podsjećajući da su muslimani pomagali Jevrejima dok su se krili tokom Drugog svjetskog rata, dok su Jevreji tokom opsade Sarajeva od strane bosanskih Srba, pomagali ljudima svih vjera kroz podjelu humanitarne pomoći.

“Sarajevo je najbolji dokaz da je zajednički život moguć i da nam predstavlja jedini način života”, rekao je Finci.

Ove sedmice u Sarajevo je stiglo 120 učesnika iz 27 zemalja na Muslimansko-jevrejsku konfenciju koju je osnovao Ilja Sichrovski u Beču 2010. godine.

“Ovdje se osjećamo kao kod kuće”, rekao je Sichrovski, prenosi britanska agencija.

Sjajna porodica Dizdarević

Život priča priče: Fantastična bh. porodica Dizdarević u Americi – oni brinu o svojoj domovini na poseban način

I ovo je BiH: Bošnjaci izgradili spomenik ubijenim Srbima

I ovo je BiH: Bošnjaci izgradili spomenik ubijenim Srbima