Akademik Filipović brutalno ponizio Milorada Dodika: Izvalio je hrpu gluposti, nije u toku jer tada nije bio ekstremni Srbin

Vijesti

Akademik Muhamed Filipović prokomentarisao je obraćanje predsjednika RS Milorada Dodika na posebnoj sjednici NSRS u Banjoj Luci, na kojoj je razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995.

Akademik je održavanje sjednice ocijenio potpuno besmislenim, nakon svega što su utvrdile međunarodna zajednica i njene institucije za istraživanje ratnih zločina.

– Postavljati iznova pitanje utvrđivanja istine o onome što se zbivalo – pa to znači vraćati nas na početak, vraćati nas unazad 30 godina, kad bi trebalo ustvari tražiti načina da se iz toga izađe – kazao je Filipović.

Naglašava da nikakav nalaz bilo kakve komisije ne može promijeniti istinu, koja je utvrđena na vjerodostojan način, koji podrazumijeva i istraživačku, ali i sudsku proceduru.

– Šta se ovim želi? Želi se ustvari ponovo stvoriti utisak da se neko brine da odbrani srpstvo od ozbiljnog tereta koji ono nosi, a to je izvršenje genocida nad Bošnjacima – ustvrdio je akademik Filipović.

Glupom je okarakterisao Dodikovu tvrdnju da se “teza o genocidu pojavila na početku sukoba i otkriva planove o stvaranju BiH kao države najbrojnijeg, bošnjačkog naroda”.

– To su gluposti, idiotizmi. Tezu o genocidu nisu otkrili Bošnjaci, nego Srbi, jer je meni lično Nikola Koljević, kad smo se sastali u Ženevi, pošto smo mi zemljaci i znamo se iz djetinjstva, rekao: “Tunjo, strašne su se stvari desile u Prijedoru. Ubijeno je 30.000 ljudi. To se mora zaustaviti”. A ja sam mu na to odgovorio: “Pa, prestanite ubijati. Ko ubija? Kakva vojska tamo postoji? Postoji li neka vojska osim vaše? Prestanite ubijati!” – govori Filipović.

Ističe kako Dodik nije bio u toku tih stvari, te da “vjerovatno u to vrijeme nije bio ni tako ekstremni Srbin, jer je za sobom još imao komunističku repinu”.

Paušalnim je ocijenio Dodikove stavove da “sporni izvještaj Komisije nije relevantan, krajnje je selektivan, netačan, neargumentovan, tendenciozan, iskrivljuje činjenice, stvarajući lažnu sliku o događajima u i oko Srebrenice”.

– To su tako paušalne ocjene. Svaku od njih treba dokazati, a ne samo kvalificirati. Kad se želi nametnuti nešto što nije istina, onda se daju takve paušalne i nedokazane ocjene – napominje Filipović.

Dodik tvrdi i kako je za njega sporna i “manipulacija brojem nastradalih Bošnjaka”.

– Sasvim je sigurno da Srbi nisu stradali od Armije RBiH, jer ona pod opsadom nije držala nijedan grad, nije čistila nijedan prostor, nije masovno ubijala kao što se to radilo u dolini Sane, istočnoj Bosni, Podrinju, Sarajevu… Sve su to gluposti i priča za izbore, ali bez ikakvog značaja u našoj, ali i u međunarodnoj politici – dodaje Filipović.

Na kraju se osvrnuo i na Dodikove riječi kojima je srebrenički genocid opisao “dogovorenom tragedijom, s namjerom satanizacije Srba”.

– Dogovorena? Između koga je dogovorena? To je takva glupost koja, naravno, može pasti napamet samo takvom čovjeku kao što je Dodik koji je u posljednjih desetak godina izvalio hrpu gluposti – zaključuje akademik Filipović u razgovoru za Vijesti.ba

Leave your vote