in

Australci iz helikoptera izbacuju tone mrkve kako bi nahranili životinje koje su ugrožene u požarima

Veliki broj aviona trenutno se koristi u operaciji “Rock Wallaby” kako bi se nahranile gladne životinje koje su preživjele velike australijske požare koji traju već tri mjeseca.

Vlada Novog Južnog Walesa pokrenula je operaciju “Rock Wallaby” koja je započela prije sedmicu dana. Do sada su iz aviona izbacili 2.200 kilograma svježih mrkvi. Ministar zaštite okoliša Matt Kean kazao je kako su se mnoge životinje uspjele spasiti i pobjeći od požara i opasnosti, ali kako se sada nalaze van svojih domova i u nepoznatim predjelima gdje nemaju pristup hrani.

“Osim što izbacujemo hranu, postavljamo i kamere i provjeravamo područja na koja hrana pada kako bismo vidjeli koliko je životinje jedu i koliko ih je uopšte preživjelo”, objasnio je Kean. Organizatori akcije su između ostalog objasnili i kako je među životinjama koje hrane veliki broj ugroženih vrsta koje je važno zaštiti.

Ova inicijativa započela je samo nekoliko dana nakon što je objavljena informacija da je u velikim požarima život izgubilo više od milijardu životinja. Neke od njih su izgorjele u požaru, dok su druge preminule od posljedica opekotina i udisanja dima, piše Sydney Morning Herald.

Pernar komentarisao trostruko ubistvo u Splitu: Odnijet ću Filipu Zavadlavu kolače u zatvor

OSTVARUJE SE NAJCRNJI SCENARIJ Novi napad na američku bazu u Iraku, ima mnogo povrijeđenih