in ,

“Bakir Izetbegović je potvrdio da je jedini cilj SDA da kontroliše budžete”

Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo tvrdnje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o tome kako je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo „sjela na budžet koji smo im mi (SDA) ostavili“, smatra bezobraznim prema građanima Kantona Sarajevo, ali i čitave Bosne i Hercegovine, kaže se u saopštenju SDP-a, kojeg prenosimo u cijelosti.
Pozivamo Bakira Izetbegovića da građanima pojasni izjavu oko budžeta Kantona Sarajevo, kojim sada upravlja legalno i legitimno izabrana Vlada Kantona Sarajevo. Tražimo da Izetbegović precizno definiše prihodovne budžetske stavke u koje je novac uplatila SDA ili Bakir Izetbegović lično, a ne građani ovog kantona.

Očigledno je kako je Izetbegović, svjesno ili nesvjesno, potvrdio ono što SDP decenijama tvrdi, a to je da SDA budžete tretira kao vlastite kase iz kojih mogu zagrabiti kada žele i koliko žele. O tome govore brojne prijave i sudski procesi protiv kadrova SDA, koji su najčešće koristili budžete općina, kantona i ostalih nivoa vlasti, a sve u cilju svog ličnog bogaćenja.

Izgleda da je za SDA i Bakira Izetbegovića najveći problem upravo taj što se aktuelna Vlada Kantona Sarajevo prema budžetu ovog kantona odnosi kao prema vlasništvu svojih građana, a ne kao privatnom plijenu ili vlasništvu bilo kojeg pojedinca ili stranke.

Iz tog razloga objavljen je Javni registar svih primanja uposlenika u javnoj upravi, osigurana su sredstva za finansiranje vrtića za svako dijete u Sarajevu, te je pokrenut niz kapitalnih infrastrukturnih projekata na koje SDA nije htjela trošiti ‘svoj’ budžet. Ovo je idealna prilika da se SDA nauči transparetnosti u političkom radu, kakvu već skoro godinu dana provodi Vlada Kantona Sarajevo.

Nadamo se da će u SDA konačno sazrijeti svijest i razumijevanje da Bosna i Hercegovina nije feudalna država nekolicine begova, nego demokratska država u kojoj građani biraju institucije vlasti koje trebaju da služe interesima tih građana, a ne da građani služe za bogaćenje i služenje ‘vladarima’, navodi se u saopštenju SDP-a.

Novi skandal trese bh. pravosuđe: Zašto VSTV i Tegeltija krije imena sankcionisanih sudija

Ovo je stvarno sramota! Nastavnik Mensud Hodžić i dalje radi s djecom iako se protiv njega vodi krivični postupak