in

KONTRANAPAD Đukanović formira patriotski savez, prosrpska opozicija ostaje bez vlasti?!

Lideri partija vladajuće koalicije formiraju, kako smatraju, državotvorni savez, u koji će biti pozvani Socijaldemokratska partija i Građanski pokret URA, kao i pojedinci, a njegov krajnji ishod trebalo bi da bude uspostavljanje nove vlasti, u kojoj neće biti mjesta za partije za koje tvrde da negiraju državnu nezavisnost Crne Gore, saznaje podgorički portal “Vijesti”.

To je usaglašeno na sinoćnjem sastanku u Skupštini, koji je inicirao lider DPS-a Milo Đukanović.

Đukanović je, navodno, obezbijedio saglasnost sadašnjih koalicionih partnera da, nakon verifikacije poslaničkih mandata, neće ulaziti u savez s koalicijama “koje negiraju državnost Crne Gore”, aludirajući, prije svega, na članice Koalicije “Za budućnost” i “Mir je naša nacija”.

Iz GP URA više puta su ponovili da će poštovati izbornu volju građana i da neće u savez s DPS-om.

DPS je sinoć objavio da je, na njihovu inicijativu, u Podgorici održan sastanak s koalicionim partnerima u Parlamentu. Na njemu su, pored lidera DPS-a, učestvovali lideri Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije, Force, Liberalne partije i Hrvatske građanske inicijative.

“Polazeći od ostvarenih rezultata na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta, na sastanku je jednoglasno dogovoreno zajedničko djelovanje ovih partija u okviru saveza za evropsku, građansku, antifašističku Crnu Goru, koji će biti posvećen očuvanju tekovina i temeljnih vrijednosti po kojima je naša zemlja danas prepoznatljiva, i doprinositi demokratskom i ekonomskom razvoju i dostizanju evropskog kvaliteta života naših građana.

Lideri ovog bloka su jednoglasni u stavu da je on otvoren i za druge partije sličnih programskih opredjeljenja, kao i za sve progresivne društvene snage i pojedince koji su spremni da u novonastalim okolnostima u kojima može biti ugrožena nezavisnost i samostalnost Crne Gore, doprinesu ostvarenju zajedničkih strateških evropskih ciljeva”, navodi se.

DPS je ranije jučer izrazio očekivanje da se međunarodna zajednica neće miješati u formiranje nove vlasti u Crnoj Gori, navodeći da je spreman za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima, s kojima je do sada konstituisao parlamentarnu većinu.

Koalicioni partneri najjače vladajuće partije​ nakon parlamentarnih izbora 2016. bili su SD, BS, Liberalna partija, HGI i Forca, s kojima sada, nakon privremenih rezultata izbora, partija Mila Đukanovića ima 38 poslaničkih mjesta od ukupno 81, koliko ima Skupština.

U izbornoj noći, Đukanović je, nakon prebrojanih 90 odsto glasova, između ostalog, rekao da “s koalicionim partnerima imamo 40 mandata, borba za većinu poslaničkih mjesta i dalje traje”. Koalicioni partner DPS-a ranije je bio SDP, koji se nije oglašavao u vezi s ovom izjavom lidera DPS-a i predsjednika države.

O njoj i pozicioniranju nakon konačnih izbornih rezultata SDP će razgovarati danas na sjednici Predsjedništva partije. Iz SDP-a ranije je saopšteno da oni ne namjeravaju da budu dio buduće parlamentarne većine, jer ne dijele stavove koalicije “Za budućnost Crne Gore” oko državnih pitanja. Iz Bošnjačke stranke, također, nema nagovještaja saradnje s novom paralmentarnom većinom, dok se dvije albanske koalicije još nisu izjasnile.

DPS je najavio sjednicu Glavnog odbora partije za petak, a koji, po Statutu DPS-a, formalno donosi konačne političke odluke.

Ambasade Velike Britanije i SAD-a do sada su pohvalile atmosferu u kojoj su održani izbori, iz Bruxellesa je izraženo očekivanje da će i buduća parlamentarna većina nastaviti put evropskih integracija. Oni nisu komentarisali jučerašnju poruku DPS-a.

Iz ambasada SAD-a i Velike Britanije ranije su oko sporenja Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske pozivali na dijalog i suzdržanost, mirno rješavanje sporova.

Navodnu umiješanost zvanične Srbije u dešavanja oko Crkve diplomati u Podgorici nisu komentarisali.

Iz DPS-a jučer je poručeno, kako su naveli, da nema razgovora s onima koji su na izborima pomiješali vjeru i politiku, koji državu vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom.

“Proces konstituisanja nove parlamentarne i izvršne vlasti započeo je izbornim danom. Nastaviće se razgovorima partija i koalicija koji treba da rezultiraju dogovorom onih čiji su programski ciljevi najsličniji, kako bi obezbijedili parlamentarnu većinu za formiranje Vlade. Tako je svuda u demokratskom svijetu, tako je uvijek bilo, i biće i sada u Crnoj Gori”, saopštio je DPS.

DPS je spremna, kako navode, za postizborne razgovore s potencijalnim partnerima. “To će, prije svega, biti one partije s kojima je i do sada konstituisala parlamentarnu većinu, jer vjerujemo da taj proevropski blok ima i snagu i odlučnost da nastavi započeti posao. Imajući u vidu opasnost koja se nadvila nad Crnom Gorom, DPS će svoj partijski interes u najvećoj mogućoj mjeri podrediti opštem interesu svih patriotskih snaga da se sačuva samostalnost Crne Gore, naš identitet, naš evroatlantski put, vrijednost antifašizma i naš međunacionalni suživot. DPS jasno poručuje da nema o čemu razgovarati s onima koji su na ovim izborima pomiješali vjeru i politiku, koji nas vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mjesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime… Velika je odgovornost na onima koji su u situaciji da presudno utiču na dalji tok političkih događaja u Crnoj Gori. Od njihove odluke ne zavisi sudbina nijedne partije niti bilo kog političara. Od njihove odluke zavisi sudbina Crne Gore”, piše u saopštenju sa sjednice Predsjedništva DPS-a.

Stravičan slučaj koji je potresao Njemačku: Petero djece pronađeno mrtvo u stanu

Krajišnikov sin primljen na UKC RS