POČELO JE Pokrenuta peticija za smjenu Sebije Izetbegović!

Istaknuto Posljednje Vijesti

Građani putem online peticije traže od Federalnog ministarstva zdravstva smjenu generalnog menadžmenta KCUS i Sebije Izetbegović.

“Zdravstvo u Kantonu Sarajevo je na najnižem nivou od završetka rata. Pacijenti iz glavnog grada i svih gradova odakle pacijenti dolaze na liječenje u klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) posljednjih pet godina ostali su bez usluga preko 170 specijalista, nekoliko stotina medicinskih sestara, kapacitet je smanjen za 400 stotine kreveta, a ugašeno je niz klinika i medicinskih usluga koje su prije postojale (dječija kardiohirurgija i ortopedija, transplatacije…).

Od početka pandemije koronavirusa generalna direktorica prof.dr. Sebija Izetbegović i njen menadžment zatvorili su klinike za pacijente od ostalih oboljenja pod izgovorom zaustavljanja zaraze. Posljedica je da mi građani – pacijenti od hroničnih i drugih bolesti već mjesecima teško ili nikako ne uspijevamo doći na kontrole, dijagnostiku, terapije izdravlje nam sepogoršava.

Za nastalu situaciju odgovornost snosi isključivo generalna direktorica dr. Izetbegović i njen menadžment. Njihov način upravljanja KCUS-om je opasan po zdravlje i živote građana, a za posljedicu je već ima dodatno narušeno zdravlje hroničnih bolesnika i smrtne slučajeve zbog zapuštanja liječenja.

Mi građani, pacijenti i potencijalni pacijenti u ovom teškom trenutku ugroženosti zdravlja pandemijom koronavirusa pozivamo sva udruženja oboljelih od različitih bolesti, pojedinačne pacijente i zdrave sugrađane da nam se pridruže u opravdanim zahtjevima za bolje zdravstvo i otvaranje klinika KCUS-a za građane koji plaćaju njihovo postojanje i funkcionisanje”, navodi se u obrazloženju peticije.

Zahtjevi su sljedeći:

• TRAŽIMO HITNE OSTAVKE GENERALNE DIREKTORICE SEBIJE IZETBEGOVIĆ, ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA KCUS-a I KOMPLETNIG MENADŽMENTA
• ZAHTJEVAMO OTVARANJE KLINIKA KCUS-a ZA PACIJENTE KOJIMA JE ZBOG KORONE MJESECIMA USKRAĆENO LIJEČENJE, ORGANIZOVANJE PRIJEMA (TRIJAŽU) NA SVIM
I GRAĐANI, ZAHTJEVAMO HITNU SMJENU GENERALNE DIREKTORICE IZETBEGOVIĆ I MENADŽMENTA KCUSA, UVOĐENJE PRIVREMENE UPRAVE I OTVARANJE SVIH KLINIKA ZA PACIJENTE !!!

• OD VLADE FBIH (ministra zdravstva) KANTONA SARAJEVO I DRUGIH KANTONA OSNIVAČA (ZDK, SBK, BPK, USK) ZAHTIJEVAMO, UKOLIKO RUKOVODSTVO KCUS-a NE PODNESE OSTAVKE, DA POKRENU PROCEDURU SMJENE TE IMENOVANJA NOVOG UO I MENADŽMENTA KLINIKAMA I USPOSTAVU DAVANJA USLUGA PREMA OBJEKTIVNIM POTREBAMA PACIJENATA, A POSEBNO TEŠKIM HRONIČNIM BOLESNICIMA.

Leave your vote