Sebija Izetbegović – žena monstrum ili plod propagande?

Sebija Izetbegović
Sebija Izetbegović

Otkako je preuzela upravljanje Kliničkom centrom Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović je u stalnom fokusu pažnje medija u Bosni i Hercegovini. Njen suprug Bakir je član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije, a njen svekar Alija, bio je prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine. Porodično stablo vrijedno pažnje i pritisak koji se u ovakvim slučajevima podrazumijeva.

Bošnjaci u Kanadi: Mi domovinu nikad nećemo zaboraviti

Krenula je hajka. U KCUS-u nema gaza, Sebija čupa grljkane radnicima, otkazi, odlasci. Prijetnje i šikaniranje, teorije zavjere. Svi šute jer ne smiju ništa reći. Sebija je budući član Predsjedništva BiH. Sebija manipuliše Bakirom. Ona je najmoćnija žena u državi. Studirala je deset godina, specijalizirala za dvije. Kompleksi zbog porijekla. Kako se nekad izjašnjavala? Možemo u nedogled, s jedne strane.

S druge, brižna supruga i majka, uspješni menadžer, šibadžija koji zavodi red među neradnicima, svjetski priznat stručnjak, žrtva čiji je jedini ”grijeh” prezime koje nosi.

Na kojoj god strani se krila istina, zanimljiva je činjenica koliko se javnost opteretila Sebijom Izetbegović i koliko je pažnje daje svaki dan. Zar jedna direktorica jedne bolnice mora baš svaki dan biti na naslovnim stranama? Kako god je gledali, voljeli je ili ne, previše je uistinu.

A istina je obično negdje u sredini. Ni tamo ni ovamo. Zbog Sebije i sebina običnim ljudima u Bosni i Hercegovini neće biti ni bolje ni gore. Samo spin u nizu. Ubijediti ljude da je neko ili nešto bitan. Da se pravi problemi sakriju. A pravi problemi su kopanje po kontejnerima i odlazak mladih u vagonima. Zašto o tome niko ne priča. Još malo pa neće imati ko.