Srpski poslanici će tražiti uvođenje srpskog jezika u škole u Glamoču

Srpski poslanici u Skupštini Livanjskog kantona tražiće uvođenje srpskog jezika u škole u Glamoču, budući da je pravo na izučavanje maternjeg jezika zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom, rekao je za Srnu delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Goran Broćeta.

“Ni 25 godina poslije rata Dejtonski mirovni sporazum se ne poštuje. Srpska djeca u Glamoču ne izučavaju maternji jezik. Krajnje je vrijeme da se shvati da su Srbi konstitutivan narod i da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum”, naglašava Broćeta.

On je naglasio da će srpski poslanici u Skupštini Livanjskog kantona zatražiti i odgovor od kantonalnog ministra prosvjete, kulture i sporta zašto je srpskoj djeci u Glamoču uskraćeno pravo na izučavanje maternjeg jezika.

“Neizučavanje srpskog jezika u Glamoču samo je jedan od niza problema sa kojima se suočavaju srpski povratnici, uz nezakonita i neustavna nacionalna obilježja, precrtavanje ćiriličnih naziva na tablama pored puta, nebrige o povratnicima i mnoge druge probleme”, ukazuje Broćeta.

On je ponovio da je život Srba povratnika u FBiH veoma težak, te da su dovedeni do statističke greške.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.