Srpski poslanici će tražiti uvođenje srpskog jezika u škole u Glamoču

Vijesti

Srpski poslanici u Skupštini Livanjskog kantona tražiće uvođenje srpskog jezika u škole u Glamoču, budući da je pravo na izučavanje maternjeg jezika zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom, rekao je za Srnu delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Goran Broćeta.

“Ni 25 godina poslije rata Dejtonski mirovni sporazum se ne poštuje. Srpska djeca u Glamoču ne izučavaju maternji jezik. Krajnje je vrijeme da se shvati da su Srbi konstitutivan narod i da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum”, naglašava Broćeta.

On je naglasio da će srpski poslanici u Skupštini Livanjskog kantona zatražiti i odgovor od kantonalnog ministra prosvjete, kulture i sporta zašto je srpskoj djeci u Glamoču uskraćeno pravo na izučavanje maternjeg jezika.

“Neizučavanje srpskog jezika u Glamoču samo je jedan od niza problema sa kojima se suočavaju srpski povratnici, uz nezakonita i neustavna nacionalna obilježja, precrtavanje ćiriličnih naziva na tablama pored puta, nebrige o povratnicima i mnoge druge probleme”, ukazuje Broćeta.

On je ponovio da je život Srba povratnika u FBiH veoma težak, te da su dovedeni do statističke greške.

Leave your vote