Sve govori da će Tramp izgubiti izbore, mnogi su ga otpisali, ali bi lako mogao da se posljednji smije

Globus

Ako američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izgubi reizbor 3. novembra, što se čini sve izvjesnije, jedan od glavnih krivaca biće krah njegove podrške među starijim bijelcima bez fakultetske diplome.

Međutim, mnogi u predizbornim analizama previđaju jednu od iznenađujućih Trampovih snaga, koja bi na kraju možda mogla i da preokrene situaciju u njegovu korist – porast njegove podrške među mladim glasačima iz manjina.

Trampova podrška među manjinskim glasačima djeluje kontraintuitivna. Usred najvećih protesta zbog rasne nepravde još od šezdesetih godina, Tramp je pozivao na suzbijanje pobune i više puta je branio policijsku brutalnost. U međuvremenu, njegova politika “nulte tolerancije” na granicama u svijetu je uglavnom doživljena kao rasistička i ksenofobična.

Bez obzira na to, ako se zadrže noviji trendovi, Tramp bi mogao da bude na putu da osvoji veći procenat afroameričkih glasova od bilo kog republikanskog kandidata još od Boba Dola, koji je osvojio 12 posto glasova crnaca 1996. godine. Zapravo, Tramp ima dobre šanse da osvoji 35 posto podrške Afroamerikanaca, prenosi “Blumberg”.

Ove statistike su još šokantnije kada se uporede sa Trampovim učinkom iz 2016. godine, kada je dobio podršku među manjinama manju od bilo kog drugog kandidata decenijama unazad. Taj istorijski loš učinak mogao bi donekle da objasni šta stoji iza trenutne neočekivane podrške.

Кada je Tramp peuzeo funkciju 2017. godine, mnogi su pretpostavljali da slogan “Make America Great Again” (Učinimo Ameriku velikom ponovo) znači da će on dati prednost potrebama starijih bijelih Amerikanaca nad mladim i urbanim manjinama. Zapravo je učinio suprotno, ocjenjuje “Blumberg”.

Trampovo prvo i jedino zakonodavno dostignuće bio je zakon o poreskoj reformi koji je smanjio stope za preduzeća. Privatne investicije su porasle, a stopa nezaposlenosti radnika crnaca i hispanaca postala je rekordno niska. Takođe je došlo do rekordnog rasta prosječnog ličnog dohotka. Što se tiče trgovine, Tramp je obećao da će ukinuti pogubne multilateralne ugovore i vratiti radna mjesta iz inostranstva.

Šta se desilo sa kriminalom i imigracijom, oblastima u kojima je Tramp takođe trebalo da čuva na interese bijelih Amerikanaca na štetu urbanih manjina? Pa, uprkos svojoj retorici, Tramp je potpisao značajan zakon o reformi kaznenog postupka koji je doveo do oslobađanja hiljada nenasilnih prestupnika. Što se tiče imigracije, deportacije su i dalje manje nego što su bile tokom nekoliko godina predsjednikovanja Baraka Obame (Barack).

Sve ovo znači da iako je Trampova retorika možda zvučala uvredljivo za manjinske glasače, njegovi postupci su bili drugačiji. Кada su se manjinski glasači iz manjina vidjeli kako Trampova politika funkcioniše “na terenu”, možda su zaključili da ona nije ni približno toliko loša koliko su očekivali.

Leave your vote