Tužilaštvo BiH istražuje Vozuću i rat u BiH: Na području Zavidovića počeo proces ekshumacije posmrtnih ostataka

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama, učestvuje u procesima ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

Na lokalitetu Gostović, mjesto Kamenica na području općine Zavidovići, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine i uz naredbu Suda BiH, danas je započet proces ekshumacije i pronađeni su posmrtni ostaci ljudskog porijekla.

Na temelju inicijalnih informacija postoje pretpostavke da se radi o žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Vozuće za kojima se dugo traga, a tačan identitet će biti utvrđen DNK-a analizom.

Na terenu se nalazi istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji u koordinaciji sa postupajućim tužiocem koordinira proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima”, saopćeno je iz Tzužilašva BiH.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjeluju predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Zavoda za sudsku medicinu RS, vještak sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, policijski službenici SIPA-e i PS Zavidovići koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama, sudjeluje u procesima ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

Proces ekshumacije na spomenutom lokalitetu se nastavlja i narednih dana, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ove informacije stigla nam je i nova vijest.

Na području općine Zavidovići upravo supronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH, po naredbi Suda BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, vještak sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, policijski službenici SIPA-e i PS Zavidovići

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata pronađeni su tokom ekshumacije koja je danas okončana na lokalitetu Gostović, mjesto Kamenica, na području općine Zavidovići.

Na temelju informacija Instituta za nestale osobe (INO) BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvama srpske nacionalnosti s područja Vozuće koje su nestale 1995. godine.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će biti prebačeni u prosekturu JKP Gradska groblja Banja Luka radi kriminalističkotehničke i sudsko-medicinske obrade, te izuzimanja koštane srži, a kako bi se uz pomoć DNK metode utvrdio identitet pronađenih žrtava – saopćeno je iz INO BiH.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH, po naredbi Suda BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, vještak sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, policijski službenici SIPA-e i PS Zavidovići.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.