in ,

Ajkula duga tri metra snimljena u Crnoj Gori, blizu Budve!

Na petom kilometru od obale Reževića, budvanski ribari su u subotu ugledali ajkulu dužine oko tri metra, objavio je portal RTCG, prenoseći utiske ribara o tom nesvakidašnjem susretu.

Direktor Instituta za biologiju mora Mirko Đurović izjavio je za portal RTCG da se radi o modrulju (prionace glauca), vrsti plave ajkule koja živi u Jadranu, koja je ugrožena i zaštićena vrsta i najčešće nije opasna po ljude.

– Neko vrijeme je plivala oko barke, a zatim se udaljila – navedeno je uz opis videa koji je snimio Branko Dragišić.

Dragišić je rekao da su, ipak imali probleme s ajkulom.

– Ajkula se vrtila oko barke 15-20 minuta jer smo lovili ribu pa ju je to privuklo. Čak nam je ribu zajedno sa najlonom otkinula dva-tri puta – rekla je Dragišić.

Još ranije su stručnjaci iz Instituta saopštavali da u Jadranskom moru živi populacija ajkula modrulje koje nisu opasne za ljude.

Dragišić kaže da je “povelika” i da misli da “nije potpuno bezopasna”.

– Čitao sam da nije opasna za čovjeka, ja ruku stavih na motor od barke, a ona kako je blizu bila samo se okrenula prema mojoj ruci, vjerujem da bi me povrijedila da nisam pomjerio ruku – rekao je.

Iz Instituta za biologiju mora su rekli da tokom proljeća ženke modrulja se ponekad mogu vidjeti oko pjeskovitih plaža ili plićih zaliva, gde rađaju mali broj živih mladunaca dugih 30 do 50 centimetara.

Nakon 9 do 12 mjeseci trudnoće vraćaju se na otvoreno more u prirodno stanište. Samo se u EU ulovi oko 25.000 tona modrulja svake godine i to uglavnom nenamjerno. Situacija sa koronavirusom, koja je obustavila i morski saobraćaj, sigurno je djelimično uticala i da se morski svijet opusti, ocjenjuju stručnjaci.

Majčin dan – Sva izvinjena koja dugujem svojoj mami sada kada sam i ja majka

Hirurg otišao usred operacije zbog privatnih obaveza, pacijent umro