Donald Trump

Donald Trump donio odluku u vezi Palestine i razbjesnio muslimane širom planete

Posljednje Vijesti

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa će za nekoliko dana objaviti prekid finansiranja UN-ove agencije za pomoć Palestincima (UNRWA), prenose vijest Reutersa danas mediji širom svijeta pozivajući se na nekoliko izvora bliskih toj problematici.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su najavile uložiti 60 miliona dolara toj humanitarnoj agenciji, ali su odustali nakon dodatnog razmatranja.

Sada će se tih 60 miliona dolara pomoći ukinuti, pojasnili su izvori. Povlačenje SAD-a iz UNRWA-e zadat će udarac agenciji koja se trenutno brine o pet miliona ljudi u Jordanu, Libanonu, Siriji, Zapadnoj obali i Gazi.
Inače, samo sedam dana ranije je Washington skresao pomoć Palestincima u vrijednosti od 200 miliona dolara te se očekuje povećanje napetosti između palestinskog vodstva i Trumpove administracije.

SAD je dugi niz godina najveći donator finansijske pomoći Palestincima. UNRWA je osnovana 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata koji je izbio odmah nakon proglašenja Države Izrael 14. maja 1948. koju su odmah priznali SAD i tadašnji SSSR.

Ipak, arapske države – Sirija, Irak, Saudijska Arabija, Transjordanija, Egipat i Libanon – napale su novoosnovanu židovsku državu. Izrael je pobijedio nakon čega je uslijedio egzodus oko 700.000 Palestinaca.

Leave your vote