Dva policajca uhapšena zbog ubistva dječaka koji je imao Downov sindrom, protesti širom zemlje

Globus

Dva policajca iz Južnoafričke Republike uhapšena su zbog pucnjave u kojoj je ubijen 16-godišnjak, što je kasnije izazvalo nasilne ulične proteste, prenosi Fena.

Porodica Nathaniela Juliusa, koji je imao Down sindrom, kazala je da je on izašao kupiti kekse kad su ga upucali u predgrađu parka Eldorado u Johannesburgu, dodajući da je ubijen nakon što nije odgovarao na pitanja službenika.

Međutim, dodali su, da se to dogodilo zbog njegovog invaliditeta.

Policija je u početku tvrdila ja je Julius zatečen u pucnjavi između policajaca i lokalnih gangstera.

Nezavisna policijska istražna uprava (Ipid) saopćila je da je odlučila uhapsiti policajce nakon “pažljivog razmatranja dostupnih dokaza”.

Nakon Juliusove smrti u srijedu navečer, stotine lokalnih stanovnika u četvrtak su izašli na ulice kako bi protestvovali, što je dovelo do nasilnih sukoba s policijom.

Policija je gumenim mecima i šok bombama rastjerala učesnike protesta koji su bacali kamenje i blokirali ulice barikadama. Sukobi su natjerali predsjednika Cyrila Ramaphosa da apelira na smirenje.

Južnoafrička policija često se optužuje za upotrebu pretjerane sile – sigurnosne snage optužene su za ubistvo najmanje 10 ljudi ove godine, dok su provodile provedbu zakona nametnutog zbog zaustavljanja širenja koronavirusa.

– Nema dokaza o bilo kakvoj provokaciji i teško je razumjeti zašto se može pucati u zajednici poput ove. Ne možemo reći da su životi crnaca važni u Sjedinjenim Američkim Državama ako to ne kažemo i u Južnoafričkoj Republici, kazao je nadbiskup Malusi Mpumlwana, voditelj Južnoafričkog vijeća crkava.

Smrt Nathaniela Juliusa šokirala je mnoge, ne samo u Južnoj Africi, već i širom svijeta.

No, Južnoafrikanci su nažalost navikli da pravosudni sistem zakaže, bez obzira koliko puta protestirali, i koliko god puta takve priče bile objavljene u lokalnim i međunarodnim medijima. Čak i nakon ovih hapšenja, malo ko vjeruje da će se bilo šta promijeniti.

Leave your vote