in

EU INVESTIRA, ALI UZ ODREĐENE USLOVE Tegeltija precizirao šta vlasti u BiH moraju da urade

Evropska unija bi, u narednih sedam godina, u zemlje zapadnog Balkana trebalo da uloži 29 milijardi eura – devet milijardi kroz donacije i još 20 milijardi povoljnih kredita.

Time bi, smatraju u Evropskoj komisiji, ova regija konačno počela da ekonomski hvata korak sa Evropskom unijom, i ubrza proces euro-integracija.

Pomoć stiže uz određene uslove. Prvi je da domaće vlasti neće imati autonomiju u odlučivanju na koje će projekte novac biti trošen.

Drugi, možda i važniji uslov, je transparentno trošenje novca, jer u EU nisu baš zadovoljni dosadašnjom praksom, ne toliko u zemljama zapadnog Balkana, koliko u nekim drugim državama i regijama koje su dobijale slične vrste pomoći.

Preduslov za to u BiH, novi je Zakon o javnim nabavkama, jasna je poruka evropskih zvaničnika.

– Oni su poručili da nama omogućavaju devet milijardi eura, ali da žele da se taj novac troši u skladu sa najboljim praksama javnih nabavki i da to prate zakoni koji su svima prihvatljivi – rekao je predsjedavajući Savjetma ministara Zoran Tegeltija gostujući u Dnevniku plus RTRS-a.

Istakao je da je to uslov protiv kojeg niko ne može da bude, te dodao da BiH treba jedan takav zakon.

– To je jedan od važnih prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa – jasan je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da investicioni paket za zapadni Balkan predstavlja i pozitivnu poruku za sve zaintersovane investitore.

On je rekao da je komesar EU za susjedstvo i pitanja proširenja Oliver Varhelji prilikom posjete Sarajevu prenio ohrabrujuće vijesti u smislu da je zapadni Balkan ponovo na agendi EU i jedan od prioriteta aktuelne Evropske komisije.

Tegeltija je ukazao da postoje neke stvari koje trebaju svima i o kojima postoji jasna saglasnost, ali postoje i one gdje je evidentan problem unutrašnjeg konsenzusa.

– Zaista mislim da mi u BiH možemo da dođemo do dobrih rješenja, poput zakona o javnim nabavkama u koji se u cjelosti uključuje Privredna komora Republike Srpske zajedno sa kolegama iz FBiH i grupom stručnjaka koji pripremaju svoje viđenje ovog zakona koje ćemo zajedno uobličiti i predstaviti kao jedan zakon za koji smo sigurni da je dobar za privredu BiH. Ako je dobar za privredu BiH, ne vidim razlog da bi neko bio protiv njegovog usvajanja – naglasio je Tegeltija za RTRS.

Na pitanje da li je moguće da BiH dobije kandidatski status do ljeta naredne godine, Tegeltija je odgovorio da je sve do BiH i njenog unutrašnjeg dogovora.

Istakao je da je BiH civilizacijski i geografski dio EU i da ima jasan stav da je Unija najbolja regionalna organizacija u kojoj bi trebalo i ona da bude, ali uz puno poštovanje i uvažavanje njenog ustavnog uređenja.

Fantastična poruka osvježenja stiže od jednog i jedinog Enisa Bešlagića!

OVA ŽIVOTINJA JE BUKVALNO BESMRTNA: Kada dođe vrijeme za smrt, samo se “resetuje” i vrati na početak